MOBIL

De heftigste, lekreste og teiteste mobilene

Vi har tatt for oss noen av høydepunktene fra de ti siste årene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. aug. 2011 - 13:48

Oppdatert 13.01.2012: Vi har lagt til en artikkel om klassiske Ericsson-mobiler i listen.

Om det er noen som lever i fortiden er det oss i Mobili-redaksjonen. Som de nerdene vi er mimrer vi stadig vekk om gamle storheter fra en svunnen tid, enten det er mobilprodusenter som forsvant eller skjellsettende telefoner som var forut for sin tid.

Dette resulterer av og til i at vi inspireres til å skrive artikler om emnet, så det finnes derfor mye nostalgi i vårt arkiv.

De heftigeste mobilene gjennom ti år

Mobilen din har en haug med funksjoner, og du sender SMS, surfer på nettet, tar bilder og bruker GPS med den største selvfølgelighet. Men det er ikke lenge siden telefoner med alle disse funksjonene samlet i ett var uhørt.

Det er en første gang for alt, og da telefonene med enkeltfunksjoner som GPS, Bluetooth, MP3-spiller, eller nettleser kom ut var de hver for seg rimelig heftige - og dyre - saker.

Vi har samlet noen av de heftigste mobilene som var først ute med ny teknologi. Vet du for eksempel hvilken telefon som var først med minnekort?

LES ARTIKKELEN: De heftigste mobilene verden noen gang har sett

De første smarttelefonene

Kjøper du ny telefon i dag er det nesten en selvfølge at du kjøper en smarttelefon. Med disse kan du surfe, laste ned apps, se video, navigere og mye annet.

Slik har det ikke alltid vært. Da de første smarttelefonene kom var de store, tunge og veldig dyre. For folk flest var de helt uaktuelle. Alle startet et sted, og vi har funnet frem de første telefonene med de forskjellige operativsystemene. Hvem skulle tro de ville utvikle seg til det de er i dag...

LES ARTIKKELEN: Disse startet smarttelefon-revolusjonen

Slik startet Android

Android har på rekordtid gått fra å være en ubetydelig knøtt i smarttelefonverdenen til å bli det klart største operativsystemet for telefoner. Eventyret begynte med HTC Dream i 2008, og siden den gangen har det bare gått oppover.

Vi har tatt en titt på utviklingen til operativsystemet som brukes av nesten alle mobilprodusentene i dag, fra første versjon til de nyeste for mobiler og tableter.

LES ARTIKKELEN: Androids eventyrlige utvikling

Sær design fra Nokia

Nokia har en del snodige mobiltelefoner på samvittigheten. En periode var det nesten som om det gikk sport i å lage telefoner med høyst uvanlig design. Resultatene var noen minneverdige telefoner, og noen modeller som er eksempler til skrekk og advarsel for mobilprodusentene.

Husker du for eksempel den tasteløse Nokia 7280 som så ut som en leppestift og måtte styres ved hjelp av et rullehjul?

LES ARTIKKELEN: Seks tvilsomme avgjørelser fra Nokia

Savner du også Siemens?

Mange har et forhold til Simens' telefoner. På slutten av 90-tallet laget de telefoner som var små og hippe for sin tid, og er du rundt 30 år kan det godt tenkes at din første telefon var en Siemens S25 med kontantkort.

Og tross et rykte om trege og ustabile telefoner som var vanskelige å bruke lanserte de også en hel rekke innovative mobiltelefoner før de omsider gikk konkurs i 2007.

Vi har alltid hatt et ømt punkt for Siemens sine telefoner, og hentet frem noen av godbitene for å hedre de tyske ingeniørene.

LES ARTIKKELEN: Savner du også Siemens?

Samsung-mobiler som imponerte oss

Da Samsung skulle kjempe seg inn på det norske mobilmarkedet på begynnelsen av 2000-tallet var strategien å lansere noen svært oppsiktsvekkende telefoner. Derfor slo de til med polyfoniske ringetoner, en klapptelefon som åpnet seg selv, antenner som skjøv seg selv ut og andre godbiter.

Mange av disse telefonene gjorde at Samsung etterhvert ble en mobilprodusent vi kunne regne med, og i dag er den koreanske kjempen en av verdens største på sitt felt.

Vi har samlet tekst, bilder og video om telefonene om fem av de vi husker best.

LES ARTIKKELEN: Fem Samsunger som imponerte oss

Derfor forelsket vi oss i Sony Ericsson

Sony og Ericsson fant for ti år siden ut at det hadde vært smart å slå sammen mobilavdelingene sine. Resultatet ble Sony Ericsson og telefoner som var massivt imponerende for sin tid. 

Selv om mange andre laget kameratelefoner og musikktelefoner måtte de fleste se seg slått av Cybershot- og Walkman-telefonene. Sony Ericsson høstet også mye skryt for designen på telefonene sine.

Vi har samlet fem av de absolutt største klassikerne til produsenten. Sjansene er gode for at du har hatt en av disse.

LES ARTIKKELEN: Fem grunner til at vi elsket Sony Ericsson

Klassikere fra Ericsson

Sony slo opp med Ericsson høsten 2011, og under CES i Las Vegas i januar 2012 var det ugjenkallelig slutt. Da lanserte de mobitelefoner som bare fikk Sony-logoen, og Ericssons tid som mobilprodusent var over. 

Ericsson har egentlig ikke laget egne mobiltelefoner på ti år. Da Sony Ericsson ble opprettet ble denne oppgaven satt ut til et eget selskap. Vi har derfor sett litt på noen av de telefonene Ericsson gjorde suksess med på 90-tallet og tidlig 2000-tall.

LES ARTIKKELEN: Et farvel til Ericsson

HTC-klassikerne

For mange er HTC et rimelig ferskt navn. Men produsenten har vært med i gamet siden 1997, og har laget smarttelefoner i åresvis. Tidlig på 2000-tallet stiftet mange bekjentskap med selskapets Windows-telefoner, som da ble solgt under merkenavnet Qtek og i-Mate. 

Disse telefonene var hardbarka smarttelefoner med fokus på viktige ting som e-post, kalender og Office-dokumenter. Før HTC begynte med Android rakk de å lage noen innovative Windows-mobiler som var de eneste virkelige konkurrentene til Apples iPhone.

LES ARTIKKELEN: Husker du disse HTC-klassikerne?

Morsomme videoer av moderne telefoner

Til sist skal vi trekke frem en samling reklamer for mobiltelefoner fra det glade 80-tallet. Å se den rivende utviklingen siden de første mobiltelefonene kom på markedet er ikke bare interessant - det er morsomt også.

LES I BLOGGEN: Se hvor langt vi har kommet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.