DATATELE

De grønne elektronikkselskapene

iPod. Mp3. Mp3-låter. Apple. Digital musikk. Komprimering. Data. IT. Musikk. Forbrukerelektronikk.
iPod. Mp3. Mp3-låter. Apple. Digital musikk. Komprimering. Data. IT. Musikk. Forbrukerelektronikk.

For fjerde gang lanserer Greenpeace sin "Guide to Greener Electronics", der de kårer de mest miljøvennlige elektronikkselskapene.

Norden topper

Nokia toppet listen tidligere, men endte på andreplass sist, som var i mars 2007. Nå tar Nokia tilbake førsteplassen, og får skryt av Greenpeace.

Hovedgrunnen er at det finske gigantselskapet har fjernet de farligste kjemikaliene fra mange av sine produkter.

Lenovo toppet listen forrige gang, som var i mars 2007. Nå må selskapet ta til takke med en delt andreplass. Grunnen til fallet er blant annet for mange kjemikalier i produktene og en ikke tilfredsstillende avfallspolitikk.

Lenovo deler andreplassen med Dell, som også bruker for mange uheldige kjemikalier til å gå helt til topps. Sony Ericsson følger hakk i hæl.

Skjerper seg

Apple lå lenge helt sist på denne listen, men klatrer må fra jumboplassen til en mer akseptabel 10. plass. Det skyldes i hovedsak at selskapet har gått med på å droppe de verste kjemikaliene.

– Inntrykket er klart. Elektronikkgigantene slåss om å produsere grønnere produkter. Da Steve Jobs i Apple bestemte seg for at Apple skal fjerne farlige kjemikalier, sendte han eplet oppover på listen. Men har Apple kanskje et ess i ermet i form av en grønn iPhone, når denne lanseres fredag? En grønn iPhone er det som skal til for å tilfredsstille kundene forventninger om at Apple skal være verdens grønne leder, sier Henrik Pedersen, miljøbiolog hos Greenpeace, i en pressemelding.

Hvilke selskaper er miljøverstingene? I bunnen av lista finner vi Sony og LG. De gjør det dårlig først og fremst på grunn av dobbeltmoral i avfallspolitikken.

Greenpeace' kriterier er nettopp avfallshåndtering og resirkulering av produkter samt fravær av giftige kjemikalier i produksjonen.

Apple lover miljøbedring

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.