SAMFUNNPOLITIKK

De fikk Abelprisen

John Thompson (t.v) og Jacques Tits ble i dag tildelt Abelprisen for 2008.
John Thompson (t.v) og Jacques Tits ble i dag tildelt Abelprisen for 2008. Bilde: Abelprisen

Thompson og Tits

  • John Griggs Thomspon (75) er født i Ottawa, Kansas i USA. Han studerte ved Yale University, University of Chicago. Han var lenge professor ved Cambridge i England før han flyttet til Florida og universitetet der.
  • Han har blant annet blitt æret med Fieldsmedaljen, Senior Berwick-prisen, Sylvestermedaljen, Wolf-prisen og Poincarémedaljen. I 2000 mottok han American National Medal of Science av President Bill Clinton. Thompson ble valgt til medlem av National Academy of Sciences i USA i 1967, og ble utnevnt til medlem av American Academy of Arts and Sciences i 1998. Han er også utenlandsk medlem av Royal Society of London.
  • Jacques Tits (77) er født i Uccle, Belgia. Den akademiske karrieren består blant annet av professorater ved universitetene i Brussel, Bonn og Collège de France i Paris.
  • Tits har vært medlem av det franske Académie des Sciences siden 1974. I 1992 ble han valgt til utenlandsk medlem av National Academy of Sciences i USA og American Academy of Arts and Sciences. Tits har mottatt en lang rekke priser, som Wolf-prisen, Cantormedaljen, Grand Prix des Sciences mathématiques et physiques og Wettrems-prisen. Han ble slått til ridder av den franske æreslegion, Chevalier de la Légion d’Honneur, i 1995, og han fikk den franske fortjenestemedaljen, l’Ordre National du Mérite i 2001.

(kilde: Abelkomiteen og Wikipedia)

Matematikkprisen ble tildelt John Griggs Thompson og Jacques Tits.

Moderne gruppeteori

Thompson har sitt virke ved University of Florida, mens Tits arbeider ved Collège de France.

– De får prisen for deres fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori, sa preses Ole Didrik Lærum i Det Norske Videnskaps-Akademi da abelprisvinnerne ble kunngjort klokka tolv i dag.

Rubiks kube

Gruppeteori er «vitenskapen om symmetrier» der man forsøker å forstå forholdet mellom speilingene og rotasjonene til et ikosaeder, for å avsløre hemmeligheten bak Rubiks kube eller for å undersøke symmetriene blant løsningene på femtegradsligningen, slik Niels Henrik Abel gjorde.

Les også:

– Jeg er stolt. Niels Henrik Abel er et stort navn i våre kretser, sa Jacques Tits på telefon under prisseremonien.

Får prisen i mai

Abelprisen ble i år delt ut for sjette gang.

Selve prisen blir overrakt av Hans Majestet Kong Harald under Abelpris-utdelingen i Oslo 20. mai.

Pengene har de to matematikerne tenkt å disponere slik:

Familiebidrag

– Datteren min og mine to barnebarn skal være med til Oslo i mai. En del av pengene går nok med på den turen, fortalte Thompson.

– Jeg skal gi kona mi noe fint, fortalte Tits.

Ettersom de to får seks millioner kroner på deling, skulle det holde til både ok presanger og et ålreit norgesopphold.

- Originalt

– Abelprisen gir oss anledning til å hedre forskere på høyeste internasjonale nivå. Årets vinnere har oppnådd en fremtredende plass i matematisk forskning gjennom sine originale og svært innflytelsesrike bidrag, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i sin gratulasjon til prisvinnerne.

Les mer om prisen her.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.