FTSPILL

De beste TV-ene til spillbruk

Stein Jarle Olsen
12. okt. 2007 - 10:45
Vis mer

Høydefinisjonsbølgen har for lengst slått inn over landet, og mange har blitt skuffet over bildekvaliteten på sin nye flat-TV. Om du er en av dem som planlegger å bruke TV-en mye til spilling, er kriteriene for et godt kjøp noe annerledes enn om film er det fremste bruksområdet.



Plasma eller LCD?

Forbrukerteknologi har snakket med Jon-Eivind Lygren, en av landets fremste TV-eksperter, og også grunnleggeren av entusiast-nettstedet AVforum.no. Han mener LCD-skjermene for tiden har overtaket på plasma når det gjelder spill.

– Plasmaskjermer har bedre respons, en klar fordel i spill med raske bevegelser, for eksempel skyte- eller bilspill. Samtidig er oppløsningen på plasma noe ukurant, og der stiller LCD-TVen sterkt. Ettersom dagens LCD-er har såpass rask respons tror jeg dermed du kan utelukke plasma, i det minste i økonomisegmentet. Plasmaskjermer har også en viss fare for innbrenning ved spilling over lang tid, sier han.



HD-ready vs. Full-HD

De lærde strides i spørsmålet om man ser så stor forskjell på ”HD light” og Full-HD at det er verdt den ekstra investeringen det normalt sett medfører. Lygren mener man skal gå relativt langt opp i pris før Full-HD betaler seg.

– Særlig i mellomklassen tror jeg man bør unngå å henge seg opp i 1080P. Det finnes TV-er med Full-HD-oppløsning også i mellomsegmentet, men disse har som oftest ikke prosesseringsegenskaper som klarer å følge oppløsningen, og resultatet er dårlig bildekvalitet uavhengig av oppløsning, påpeker han.



Hva skal man se etter?

Lygren mener TV-kjøpere med spilling i bakhodet spesielt bør se etter disse tingene:



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
  • 1:1 pikselmapping, slik at man får skarpest mulig signaler uten skalering. Gjelder spesielt om TV-en skal brukes som monitor for PC-spill.
  • Rask oppdatering, lav responstid. Tommelfingerregelen er jo raskere, jo bedre. 8 ms er OK, men enda lavere er selvsagt å foretrekke. (Selv om det per dags dato ikke er spesielt utbredt på TV-er over 32 tommer).
  • Høy kontrast. I spill er det ofte mange mørke scener der en har behov for mye detaljer.

Lygrens anbefalinger:

BUDSJETT: Ivrig gamer med studentøkonomi eller TV nummer to. Her er de beste valgene i økonomisegmentet.

Tatung V32MCHK LCD, HD-ready 32-tommer, ca. 4 000 kr.

– Som en rimelig LCD til gaming bør en se på Tatungs 32-tommer til rundt 4000. Den har helt OK egenskaper som TV, men fungerer godt som monitor med 1:1 pikselmapping. Det finnes selvsagt en rekke øvrige alternativer, men modeller fra Samsung, Sony, Panasonic osv. i dette prisleiet har gjerne en del svakheter man først finner når TV-en er kjøpt inn. De støtter som oftest heller ikke pikselmapping, et stort minus når en tenker bruk som gaming-monitor mot PC.



LG 32LC2R LCD, HD-ready 32-tommer, ca 6 000 kr.

– LGs 32LC2R er en annen av veldig få billig-TV-er som støtter 1:1 pikselmapping. Det er en helt grei TV, penere å se på enn Tatungen, og har bedre menyer og bedre TV-bilde. Til spilling er de imidlertid relativt like.



MELLOMKLASSE: Ny TV til stua som også leverer gode spillopplevelser? Dette er entusiastens valg i mellomklassen.

Sony 40V2500 LCD, HD-ready 40-tommer, ca. 11 000 kr.

– Sonys 40V2500 har 1366x768 oppløsning, 8 ms responstid og 7000:1 dynamisk og 1300:1 reell kontrast. Den ser bra ut og fungerer godt til både TV og gaming. Gode menyer og mange innstillingsmuligheter er også et pluss.



Samsung 37M86 LCD, Full-HD 37-tommer, ca 13 000 kr.

– Hvis man først er ute etter Full-HD i mellomsegmentet er det nok lurt å bevege seg noen tommer ned, da til f.eks. Samsungs 37-tommer 37M86. Denne modellen har både pikselmapping og god kontrast (8000:1 dynamisk, rundt 1300:1 reell on/off), og er absolutt et godt kjøp på mange måter.



TOPPKLASSEN: Virkelig spillentusiast med nok av cash på innerlomma? Her er de beste valgene for deg som vil legge ned noen ekstra tusenlapper i en god TV.

Samsung 46M86 LCD, Full-HD 46-tommer, ca. 21 000 kr.

– I toppklassen er Samsungs 46M86 veldig populær. Lekkert design, Full-HD-oppløsning, superhøy 15.000:1 dynamisk eller rundt 2000:1 reell kontrast, gode menysystemer og 1:1 pikselmapping.

1920x1080 og 1:1 pikselmapping er jo selvsagt en drøm mot Playstation 3, som med den siste oppdateringen også støtter 1080P@24FPS. Både denne og 37-tommeren fra Samsung støtter nettopp 1080P@24FPS, noe som er en klar fordel også ved avspilling av Blu-Ray fra Playstation 3.



Sony KDS-55A2000 SXRD Bakprojeksjon, Full-HD 55-tommer, ca 20 000 kr.

– Sony KDS-55A2000 er et skikkelig entusiastprodukt. Denne Full-HD-bakprojeksjons-TVen på 55" ligger på rundt 20.000 og gir enormt mye bildekvalitet for pengene. Utrolig skarphet, svært god respons (glimrende til spill) og høy kontrast gjør dette til en svært god TV på alle måter. Ulempen er at den tar litt plass, men det er jo et kompromiss en kan vurdere å akseptere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.