IT

De 10 verste datatabbene

Tore Stensvold
5. des. 2007 - 21:51

Dataredningsfolket hos Ibas på Kongsvinger har sett det meste, og hørt det merkeligste når det gjelder datatabber.

Ibas har en trøst: – Uansett om årets verstingliste får folk til å le eller gråte, har vi i alle disse tilfellene har klart å rekonstruere de tapte dataene, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder i Ibas.

Søk hjelp

Han råder de som har vært uheldige til å konsultere profesjonelle før man gjør noe som helst på egen hånd.

– Egen knoting gjør ofte vondt verre, og kan gjøre det svært vanskelig, noen ganger umulig, å gjenskape dataene selv for våre eksperter, sier Nyland.

Reddet alt

Årets liste er basert på alle jobbene innen rekonstruksjon av tapte data i Kroll Ontracks verdensomspennende nettverk, som Ibas er en del av, opplyser selskapet i en pressemelding. Listen viser at data kan forsvinne på de utroligste måter, og omfatter alt fra hendelige uhell til ren skjødesløshet.

Aldri tidligere har ekspertene hos Ibas og i Kroll Ontrack hatt flere oppdrag for å redde folks data enn i 2007.

Dette er de 10 mest utrolige datatap-ulykkene og datarekonstruksjonene i 2007:10. plass – Oops, jeg vasket dataene!

En kvinne ringte ekspertene hos Kroll Ontrack og klaget over at hun hadde vasket bort alle dataene. Det viste seg imidlertid at kvinnen hadde en litt annen definisjon av datavask enn de fleste andre. Hun tok datavasken bokstavelig og ga USB-pinnen en runde i vaskemaskinen. Ikke overraskende fikk hun problemer med å framskaffe de nyvaskete dataene neste gang hun puttet USB-pinnen i PC-en sin.9. plass – Uvanlig fiskeredskap

En utålmodig sportsfisker tenkte han kunne slå i hjel ventetiden i robåten med noen spill på den bærbare PC-en, mens han ventet på at fisken skulle bite. Tanken var for så vidt god, men mannen fikk fort erfare at en robåt ikke er et egnet sted for en bærbar PC. I det han reiser seg opp, mister han balansen, faller over bord og tar med laptop’en i fallet. Mannen holder seg heldigvis flytende, verre er det med PC-en. Den synker som stein til bunnen av innsjøen, men det er heldigvis ikke dypere enn at mannen får hentet den opp igjen og brakt den til dataekspertene som redder innholdet.

8. plass – Det man ikke vet har man ikke vondt av

En bryllupsfotograf så for seg å måtte stå ansikt til ansikt med brudens vrede da han oppdaget at han hadde lagt det store egget. Han hadde egenhendig klart å overskrive bildene fra det vakre bryllupet, med bilder fra et annet arrangement. To dager før brudeparet kommer hjem fra bryllupsreisen sin, ringer den fortvilte fotografen til Kroll Ontrack. Her får han akkurat den hjelpen han trenger, bildene trylles frem og brudeparet lever lykkelig uvitende den dag i dag¿7. plass – Syre-tur

Under et eksperiment søler en uheldig vitenskapsmann syre på en ekstern harddisk. Han frykter umiddelbart at alle dataene er etset bort, men den gang ei. Ekspertene kobles inn, og til tross for at den uheldige vitenskapsmannen har gått grundig til verks, klarer ekspertene å gjenopprette dataene.

6. plass – Slagsmål på jobben

Under en særdeles opphisset diskusjon på en arbeidsplass i Australia, går det hett for seg. En forretningsmann kaster en USB-pinne på sin kollega. USB-pinnen, som inneholder mengder av svært viktig forretningsinformasjon, lander på gulvet og knuses i mange små biter.

5. plass – Inferno i flammer

En heftig brann ødela det meste av innholdet på et kontor, men noen CD-er klarte så vidt å unngå flammenes rov. Imidlertid smeltet CD-coverne fast i platene, og etterlot seg en vanskelig jobb for teknikerne som fikk jobben med å framskaffe dataene igjen – hvilket de lykkes med.

4. plass – Jakten på et fredelig liv

En britisk vitenskapsmann var møkka lei av irriterende hvining fra harddisken. Full av initiativ gikk mannen kraftig til verks og drillet et hull i dekselet som beskytter selve harddisken. Gjennom dette hullet helte han olje for å smøre mekanikken på innsiden. Den irriterende hviningen stoppet, men det gjorde dessverre harddisken også.

3. plass – Kræsjlanding

I et forsøk for å teste om en fallskjerm fungerte gikk alt fullstendig galt. Fallskjermen besto ikke prøven, og et videokamera som var festet til skjermen fikk oppleve hvordan det er å bli sluppet fra et fly med en fallskjerm som ikke virker. Den skjøre lasten traff bakken med et brak og ble smadret i sammenstøtet. Likevel klarte ekspertene hos Kroll Ontrack å sette sammen den deformerte minnebrikken slik at videoen med fallskjermen og kameraets aller siste reise ble rekonstruert.

2. plass – Maurene invaderer

En fotograf i Thailand oppdaget at ubudne gjester hadde tatt bolig i den eksterne harddisken. Mengder av bitte små maur så ut til å trives riktig så godt i sitt nye hjem, men en handlekraftig eier visste råd. Dekselet ble fjernet og de ubudne gjestene fikk en real dusj med insektmiddel. Alle maurene døde, men dessverre led harddisken samme skjebne.

Og førsteplassen i 2007 går til:

1. plass – Snøfreser’n

Et voldsomt snøfall gjorde at en kvinne i Østfold fikk problemer med å kjøre opp den bratte bakken til huset sitt. Hun tar beina fatt det siste stykket og legger i vei med laptop, handleposer og treningsbag i hendene. Da kommer den lokale bondens hjelpsomme sønn forbi med traktor og snøfreser på slep. Han vil gjerne hjelpe kvinnen, og ber henne legge alt hun bærer opp i traktorgrabben. Bondesønnen kjører i forveien, freser unna all snøen og kvinnen rusler bak uten noe å bære på. Hun aner fred og ingen fare, inntil traktoren stopper midt i bakken. En merkelig røyk kommer ut av snøfreseren. Det viser seg at kilden til røyken er kvinnens eiendeler, laptopen inkludert. På vei opp bakken har alt falt ut av grabben og havnet rett i snøfreseren! Alle eiendelene gikk rett igjennom, men ikke laptopen som kilte seg fast. Utrolig nok klarte ekspertene hos Ibas å trylle frem alle dataene tross omfattende skader på laptopen.HAR DU EGNE OPPLEVELSER DU VIL DELE? Skriv inn i kommentarfeltet under, eller fortell om det på våre debattsider.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.