IT

Datavirus setter iranske atomanlegg i fare

TRUET: Iran skal ha blitt rammet av et datavirus rettet mot landets atomanlegg, ifølge iranske myndigheter.
TRUET: Iran skal ha blitt rammet av et datavirus rettet mot landets atomanlegg, ifølge iranske myndigheter. Bilde: Reuters / Scanpix

Det nye viruset er døpt «Duqu» fordi det skaper filer med prefikset DQ. Viruset ligner Stuxnet og er utformet for å samle informasjon, opplyste det amerikanske datasikkerhetsselskapet Symantec for en måned siden.

Søndag bekreftet iranske myndigheter at de er rammet av viruset.

Les også: Ny Stuxnet-trussel

Bekjemper viruset

Datamaskiner ved alle atomanleggene som er utsatt, blir undersøkt, ifølge lederen for Irans sivilforsvar, Gholamreza Jalali. Han hevder at de har utviklet programvare som kan bekjempe viruset.

– Vi er i den innledende fasen i bekjempelsen av Duqu-viruset, sier han til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Les også: Nærkontakt med hackerne

Men ifølge Jalali har de ennå ikke funnet ut hvilke virksomheter viruset har spredt seg til, eller hva slags innvirkning det har hatt.

– Alle virksomhetene og knutepunktene som kan være mottakelige for smitte, blir kontrollert, sier han.

Det lignende Stuxnet-viruset ble utformet for å angripe datakontrollsystemer produsert av den tyske industrigiganten Siemens. Ifølge avisa The New York Times er det amerikansk og israelsk etterretning som skal ha produsert viruset for å sabotere Irans atomprogram.

Les også:

Fjerntilgang

Stuxnet er laget for å ødelegge industrielle kontrollsystemer, og viruset kan ha lammet noen av sentrifugene Iran bruker for å utvinne uran, skriver nyhetsbyrået Reuters. Duqus formål er imidlertid å samle opplysninger for å muliggjøre framtidige dataangrep.

– I stedet for å være utformet for å sabotere industrielle kontrollsystemer, er det nye viruset designet for å gi muligheter for fjerntilgang, heter det i Symantecs rapport fra oktober.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.