IT

Datatapenes 10 på topp

DEAD ON ARRIVAL: Brann, vann, tyver eller mordere - lite kan stoppe datamagikerne ved IBAS på Kongsvinger fra å lirke fram de mest forlorne data fra en hvilken som helst harddisk. Nå lager de en "forbrukerklinikk" i Elkjøps butikker.
DEAD ON ARRIVAL: Brann, vann, tyver eller mordere - lite kan stoppe datamagikerne ved IBAS på Kongsvinger fra å lirke fram de mest forlorne data fra en hvilken som helst harddisk. Nå lager de en "forbrukerklinikk" i Elkjøps butikker. Bilde: IBAS
Leif Hamnes
10. des. 2008 - 12:14

Nummer 10:

En ferierende advokat trodde hun skulle klare å få unna litt jobbarbeid samtidig som hun var på fisketur med faren sin. Men ikke alle ser like blidt på det å blande forretninger med fornøyelse.

Da farens fiskekamerat oppdaget at det var en laptop om bord, kastet han den på sjøen i protest.

Advokaten stupte etter og fikk fatt i maskinen, som senere ble en jobb for datarekonstruksjonsfirmaet.

Nummer 9:

En filmskaper arbeidet med de siste justeringene på sin egenproduserte westernfilm, da datamaskinen plutselig kræsjet.

Uten annen backup sto et helt års hardt arbeid på spill. Men, i likhet med de andre historiene på lista: dataene ble rekonstruert – og filmen senere solgt for nærmere 1,5 millioner kroner.

Nummer 8:

Etter et innbrudd fikk en familie frastjålet datamaskinen, lommebok, bilnøkler – og bilen. Dagen etter ble bilen funnet forlatt nede ved sjøen, men uten spor etter PC’n eller lommeboken.

Flere dager senere ringte en god samaritan på døren med en våt PC og PC-bag i hånden. Den var blitt skyllet opp på land og barna hans hadde funnet den. Utrolig nok hadde tyven lagt lommeboken nedi PC-bagen slik at eieren kunne spores opp.

Nummer 7:

Familiens hund var i det rampete hjørnet da den stakk av gårde med fars USB-stick, og med den forsvant også fem år med oppsamlete familiebilder inn i hundegapet.

Da hunden omsider ble fanget, var både far og USB-stikken i dårlig forfatning. Heldigvis ble alle bilder reddet frem igjen.

Nummer 6:

Kroll Ontrack mottok et opptygd minnekort til et digitalkamera.

Kunden mistenkte at det var et vilt dyr som sto for ødeleggelsen. Kroll Ontracks undersøkelser viste at det ”ville dyret” var kundens to år gamle sønn.

Nummer 5:

Nok en minnebrikke med bilder ble ødelagt da den forsvant opp i støvsugeren sammen med brødsmulene på kjøkkenbenken.

Støvsugeren var så kraftig at deler fra datachipen ble sugd fra hverandre.

Nummer 4:

Et forskningsprosjekt på den sjeldne amerikanske panteren ble plutselig avbrutt da en databrikke i sporingskragen ble skadet under panterens strabaser i jungelen.

Datamaterialet ble imidlertid reddet, og forskningsarbeidet kunne fortsette.

Nummer 3:

En framtidig datarekonstruksjonskunde var redd for innbrudd, så han gjemte PC’n sin i stekeovnen før han dro på ferie.

Dessverre glemte han å informere kona om gjemmestedet. Sultne etter hjemreisen skrudde kona på ovnen for å lage mat, dermed ble det stekt PC på menyen.

Nummer 2:

En ung nordmann moonwalket gjennom stuen sin på nachspiel sterkt inspirert av Michael Jacksons ”Billy Jean” som strømmet ut av høyttalerne.

Han var uoppmerksom på at hans bærbare PC lå på gulvet og danset rett over den. Det tålte ikke harddisken, og fortvilt kunne nattens helt neste dag konstatere at PC regelrett var danset i stykker.

På harddisken lå blant annet et ferdig bokmanus som han anså som tapt. I november 2008 gjenskapte imidlertid Ibas alt innholdet inklusive bokmanuset.

Nummer 1:

En mann skulle levere et lass med grus et sted i den norske fjellheimen. Vel fremme parkerte han lastebilen ved siden av en varebil. Han visste derimot ikke at varebilen var full av sprengstoff.

Like etter at han hadde krysset plassen, tok bilen med sprengstoff fyr og gikk i lufta. Eksplosjonen var så kraftig at lastebilen med grus ble slynget ned en skrent og fullstendig ødelagt.

I førersetet lå mannens laptop som ble knust i ulykken. Dermed ble også alle hans uerstattelige arbeidsdokumenter ødelagt – trodde mannen. Senere klarte Ibas å rekonstruere over 90 prosent av innholdet.

Les mer om: