IKT

Dataspill mot strømforbruk

24. okt. 2001 - 09:42

Standby-forbruket skal ned ned i danske hjem. Elselskapenes forening ELFOR prøver å vekke skoleelever til å spare strøm ved hjelp av internettspillet «Agent Standby», skriver Ingeniøren.net.

Spillet går ut på å slå av alle de elektriske apparatene som står i standby-posisjon, og ikke gjør annet enn å bruke strøm. Hvis man slår av apparater som er i bruk, risikerer man å bli kastet ut av en sur far eller søster, og må begynne forfra. Målet er nådd når man har spart 10 prosent. Men familiemedlemmene går rundt og skrur på apparatene igjen…

Bedre teknologi

Informasjonssjef Johnny Almvang ved Enøksenteret Oslo mener at bedre teknologi, ikke forbrukerkampanjer, er nøkkelen til å få ned standby-forbruket av strøm.

– Det viktigste tiltaket for å redusere standbyforbruket er å legge press på produsentene av elektriske apparater. Det er selvsagt slik at alle monner drar, men vi ønsker heller å fokusere mer på de 80 prosentene av strømforbruket som går til oppvarming og varmt vann enn på standby-strømmen. For eksempel har vi nå under enøk-uka delt ut målebegere for å måle opp vannmengden som trengs for å koke poteter og grønnsaker. Det trengs mindre enn de fleste tror, sier Almvang.

Mulig å redusere 75 prosent

Det Internasjonale Energibyrået IEA har beregnet at at standby-forbruket i OECD-landene tilsvarer omtrent 10 prosent av energibruken til husholdningene. Det tilsvarer en utgift alene på over 300 kroner.

I rapporten «Things That Go Blip in the Night» skriver IEA at standby-forbruket kan bli redusert med ca. 75 prosent ved designmessige forandringer og tekniske forbedringer.

Almvang mener at prosentandelen som går til standbystrøm i Norge er adskillig lavere en OECD-gjennomsnittet på grunn av høyt forbruk til oppvarming. Og standbystrømmen kommer til nytte i hele vinterhalvåret fordi apparatene avgir varme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.