IT

Datasjef ber IT-folk ligge unna

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge. Bilde: Trond Heggelund
21. feb. 2008 - 11:24

I dag ble det kjent at internettleverandøren Imbera sensurerte bort en Muhammed-karikatur fra hjemmesiden til organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Imbera mente tegningen var krenkende og en trussel mot de andre kundene og fjernet derfor tegningen uten forvarsel.

Les også:

Et unødvendig grep, sier IKT-Norge som mener nettleverandørene bør holde seg unna redaktøransvaret:

Fritas for ansvar

– Her påtar lagringsleverandøren seg et ansvar som de ikke hadde behøvd å påta seg. E-handelsloven fritar internettaktører for ansvar for å formidle innhold via servere eller linjer så lenge det ikke er åpenlyst at innholdet er ulovlig. Det er neppe tilfelle i denne saken, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Han er dermed uenig med Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, som mener Imbera hadde saklig grunn til å gripe inn og fjerne tegningen.

Les også:

Diskuterer saken

De store aktørene innen telekomsektoren er alle organisert i IKT-Norge. De tar opp ansvarsområdet til diskusjon på neste møte, selv om de ifølge Hoff i alle år har hatt felles syn i saken.

– Ytringsfriheten må vernes også på internett. Det er like uaktuelt at en nettleverandør skal sjekke og redigere innhold som er lovlig som at Posten skal sjekke og vurdere innholdet i brev og reklame som distribueres via dem, sier Hoff i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.