IKT

Datasikrer SMB-bedrifter

Nøtterøy: Mens de store konsulentselskapene har slitt i tiden etter at IT-boblen sprakk i 2000, lever mindre IT-bedrifter godt på å betjene markeder som ikke er like betalingsdyktige som de store industribedriftene.

Nova IT på Nøtterøy er en slik IT-bedrift. Med ti ansatte betjener de et lokalmarked som stadig er mer krevende og i vekst.

Kunnskapen om kommunikasjon og IT-sikkerhet er bærebjelken i virksomheten. Det gjelder tilgangskontroll, sikker drift, innføring av sikkerhetspolitikk og sårbarhetsanalyser.

- Vi har en avtale med Hewlett Packard om å bistå deres kunder i vårt kjerneområde. Det er Vestfold, Telemark og Buskerud, forteller markedssjef Dag Schønning Olsen.

Datadrift

En viktig del av virksomheten er drifting av IT-installasjoner. Det blir ofte for dyrt for mange å holde seg med dataavdelinger, eller egne folk til å drifte systemer. Det gjelder både for små og mellomstore bedrifter og kommuner, blant annet gjelder det Orkla-avisene i området.

- Våre folk kommer inn en til to ganger i uken for å foreta nødvendig vedlikehold. Ellers har vi kontakt med systemet via nettet for å kunne ta akutte problemer, sier markedssjefen.

Vedlikeholdsstyring

Nova IT har utviklet et enkelt planleggingsprogram for vedlikehold, Praktisk Vedlikehold. Programmet erstatter bruk av kalender og gule lapper i mindre vedlikeholdsavdelinger.

- Dagens vedlikeholdssystemer er gjerne basert på materialhåndteringssystemer som brukes ved store, tunge industrielle installasjoner. For den vanlige vaktmesteren er det urealistisk å bruke den typen løsninger. De er for kompliserte og ikke minst for dyre å ta i bruk, forteller Finn Moe. Han er produktansvarlig og har stått bak utviklingen av programvaren.

Praktisk Vedlikehold er delt inn i tre nivåer: Vedlikeholdsprogram - hva skal utføres, Ressurser tilgjengelig - hvem og Lokasjoner - hvor. Vedlikeholdsansvarlig har tilgang til alle de tre nivåene, mens de utførende har tilgang til sine oppgaver. Under ressurser ligger også opplysninger om verktøy som må brukes, om hvor det er og om det er tilgjengelig.

- Dette er populært blant kommuner og små og mellomstore bedrifter. Særlig er det greit for de som leier ut verktøy, som på denne måten har kontroll med varelageret, forteller Moe

Systemet er enkelt å bruke. Det er basert på SQL-server og med Windows grensesnitt. Det tar rundt en halv dag å få systemet opp å gå, inklusive opplæring. Under bruk kan det skrive ut arbeidsordre, utførte oppgaver kan logges og repetitive arbeidsoppgaver kan legges inn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.