IKT

Dataoverføring på VHF-en

Finn Halvorsen
29. juni 2006 - 09:47
Vis mer

Innen utgangen av juni vil hele kysten av Sør-Norge være utbygget med VHF Data, og innen utgangen av året vil resten av kysten helt til Kirkenes være dekket.

Systemet bygges også ut på flere plattformer i Nordsjøen.

– Vi har allerede gjennomført en pilotfase og bygget ut VHF Data i hele Oslofjord-området, kysten Stavanger-Florø, kysten Kristiansund-Trondheim samt på flere plattformer i Nordsjøen, sier direktør Ånund Haktorson i Telenor Maritim Radio.



For profesjonelle brukere

VHF Data er en kommunikasjonsløsning som er skreddersydd for maritime brukere.

Den er i første rekke beregnet for fiskeflåten, kystfraktefåten og supplybåter. Men Haktorson forteller at de også har fått henvendelser fra lystbåteiere. Utstyret for smalbåndsversjonen komplett med ruter koster rundt 20.000 kroner.

For å bruke VHF Data må brukeren ha en slik tilpasset VHF-radio basert på TDMA teknologi. Denne er nå til salgs hos norske forhandlere. Radioen er alltid på nett. Blir dataoverføringen brutt, vil den fortsette overføringen når radioen igjen er innenfor dekningsområdet.



Tilpasset WLAN

Det benyttes standard IP/Ethernet grensesnitt i radioen, og den kan enkelt knyttes mot eksisterende datanettverk om bord.

Radioen er i tillegg tilrettelagt for å kunne kombineres med WLAN-soner når fartøyene ligger til land. Den nye kommunikasjonsbæreren benytter den klassiske maritime VHF-tjenesten på frekvensene 156-162 MHz som plattform, men tjenesten tar i bruk en helt ny dataradio med underliggende IP-nett og ny tjenesteplattform.

Parallelt med utvikling av det nye systemet har Telenor Maritim Radio gjennomført en omfattende omlegging av den gamle VHF kanalplanen for å frigjøre tidligere telefonifrekvenser til nye datatjenester.

Løsningen er også tilpasset betalingsterminaler, hvor stabil dekning og meget hurtig transaksjon mot bankenes betalingssentral (BBS) gjør systemet velegnet for denne tjenesten. Bastøfergen har allerede i et års tid testet denne løsningen.



Konkurrerer ikke med MCP

Maritime Communication Partner i Grimstad, hvor Telenor også er sterkt inne på eiersiden, tilbyr også kommunikasjonstjenester til fergemarkedet. Men de baserer seg på mobiltelefonteknologi.

– Vi er ikke konkurrenter. Deres tjeneste er i første rekke en telefonitjeneste, dette er en dataløsning. Vi har diskutert dette internt i Telenor. VHF Data har andre egenskaper og rekker frem på mange steder der både GPRS og EDGE mobilløsninger har problemer langs kysten.

Last Mile Communication er en av leverandørene av teknisk utstyr og programvare til VHF Data. I første omgang omfatter leveransen 50 basestasjoner. – Systemet har en rekkevidde på på 50-70 km ut fra kysten og ca. 35 km rundt offshore- installasjonene, sier daglig leder Arne Ritari i Last Mile Communication.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.