IT

- Datamusa er død

Stein Jarle Olsen
21. juli 2008 - 07:02

Datamusa er nesten 40 år gammel, og nå mener analysefirmaet Gartner at dens dager snart er talte.

- Musa fungerer greit til bruk på stasjonære maskiner, men for hjemmeunderholdning eller bruk på bærbare er det over, sier analytiker Steve Prentice til BBC News.

Håndstyring

Han sier at spådommen er basert på innsatsen til elektronikkselskaper når det gjelder å lage nye grensesnittprodukter inspirert av gaming-verdenen.

- Du har Panasonic, som viser frem fremovervendt video i hjemmeunderholdningsmiljøet. I stedet for å bruke en tradisjonell fjernkontroll, holder du opp hånda og det registreres at du gjør nettopp det. Den gjenkjenner også ansiktet ditt og viser din egen meny på TV-en. Du kan bevege hånda rundt og velge hva du vil ha, sier Prentice.

Ansiktsgjenkjenning

Han peker på at Sony, Canon og andre foto- og videoprodusenter bruker ansiktsgjenkjenning i sanntid og til og med skjønner når du smiler.

- Du har jo til og med systemer hvor du kan ha på deg et headset og kontrollere en datamaskin bare ved å tenke, og disse kommer på markedet i september. Dette handler jo bare om å bruke datakraft til å gjøre ting smartere, sier Prentice.

Les også: Tankeleserspillene kommer

Produsentene uenige

Logitech, som blant annet har solgt 500 millioner datamus de siste 20 årene, er naturlig nok uenige.

- Musas død er svært overdrevet, sier direktør Rory Dooley i Logitech.

Han er likevel enig i at måtene mennesker kan kommunisere med en PC på, øker.

- Folk har snakket om konvergens i årevis. Dagens TV-er fungerer som datamaskiner og datamaskinene fungerer som TV-er. Enhetene vi bruker har blitt modifisert etter vår skiftende livsstil, men det fjerner ikke verdien av musa, sier Dooley.

iPhone

Gartner-analytiker Prentice mener maskiner som Nintendo Wii og iPhone allerede har gjort folk klare for nye måter å gjøre ting på.

- Med Wii-en peker og rister du, og den vibrerer tilbake, så der har du et toveis-forhold. De nye smarttelefongenerasjonene, som iPhone, har alle bevegelsessensorer og ulike ristefunksjoner, sier han.

Tastaturet tror han likevel ikke blir historie i nærmeste fremtid.

- Tastaturet vil nok forbli den primære tekstenheten. Ingenting kan erstatte det, sier Prentice.

BILDESERIE: iPhone-hysteriet
TEST: iPhone 3G

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.