ARBEIDSLIV

Dårligere luft for barna

- Dyr i fjøs har bedre rettsvern enn elever i skolen. Distriktsveterinærene og Statens Dyrehelsetilsyn har klarere regelverk å gå etter enn vi har på helsesiden, tordner leder Lars G. Wessel Johnsen i Norsk Innemiljøorganisasjon .

Sammen med Norsk Forum for Bedre inneklima for Barn reagerer de i en pressemelding sterkt på nye forslag om å lempe på dagens krav til innemiljø. Styret i Bergen Bygg og Eiendom (BBE) vil redusere eksisterende minimumskrav til innemiljø for elever fra 1000 ppm til 2000 ppm. BBE er det kommunale foretaket som eier skolene i Bergen.

Både arbeidsmiljøloven og kommunehelseloven setter gjennom sine veiledninger anbefalte normer til et forsvarlig innemiljø og luftkvalitet. En maksimumsgrense på 0,1 volumprosent karbondioksid,1000 ppm, har vært gjeldende siden 1990. Før denne tid var minimumskravet 1200 ppm. Karbondioksid er en indikator for luftskiftet i lokaler. Dårlig inneklima setter ned innlæringsevnen. Ny forskning dokumenterer at vi reduserer inneklimaplager som tørre øyne, hodepine og tretthet når luftkvaliteten bedres. Dette gjelder også ved verdier under myndighetenes grenseverdi.

Forslagene om justering av krav til innemiljø er i strid med hensynet til barns helse. Myndighetenes anbefalte norm på 1000 ppm karbondioksid anbefales ikke overskredet, sier Wessel til TU. Selv om få skoler i Norge oppfyller kravet om maksimalt 1000 ppm, frykter han for signaleffekten av et vedtak om å heve grense.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.