NYHETER_BYGG

Dårlige bad i 3 av 4 hjem

Joachim Seehusen
14. aug. 2006 - 07:30

For tynne membraner, manglende fall mot sluk og dårlig tetting ved sluk er de vanligste feilene i bad bygget av profesjonelle.

Hvert år oppstår det vannskader i rundt 200.000 norske hjem. Ofte kan disse skadene spores tilbake til baderommene, og spesielt dusjen.

Dette viser både Anticimex inspeksjoner og Forbrukerrådets oversikt over reklamasjonshenvendelser i forbindelse med boligkjøp, ifølge Anticimex.

Ikke lystig

Anticimex, som driver forsikring og boligtaksering i forbindelse med salg, har systematisert tallene sine fra 11.000 inspeksjoner. Det gir ikke lystelig lesing.

– Mange vet ikke hvor dårlig det står til under overflaten på badene sine. Når vi vet hvor kostbart det er å utbedre skader i forbindelse med våtrom, er det ingen tvil om at skadene på norske bad er tikkende kostnadsbomber for mange huseiere, sier Roy Malmo Nilsen, administrativ sjef i Anticimex Forsikring.



Dårlig arbeid

Nilsen avviser at svakhetene skyldes dårlige materialer. Ofte er det dårlig utført arbeid. Slitasjeskader forekommer kun på gamle bad.

Sivllingeniør Johan Gåsbak ved Sintef Byggforsk er kjent med rapporten og han er ikke overrasket over resultatene. – Det er jo avhengig av hvor man legger terskelen, men resultatene er ikke overraskende, sier Gåsbak. Han legger til at det alltid er vanskelig å vurdere et bad visuelt. – Man må jo nærmest pille det fra hverandre for å få en grundig vurdering.

– Våre inspektører bryr seg ikke om gjeldende våtromsnorm, men vurderer om badet er funksjonsmesslig tilfredsstillende og om det er overhengende fare for lekkasje, sier Nilsen i Anticimex. Undersøkelsen er basert på visuell inspeksjon og fuktmålinger. Kun under grunn er det boret hull for å komme på innsiden for mer grundige målinger.



Mangler kunnskap

Der ivrige huseiere selv har pusset opp badene sine, kan de fleste feilene føres tilbake til manglende kunnskap, viser undersøkelsen. Der profesjonelle har gjort jobben, er det tre feil som går igjen: Manglende fall mot sluk, for tynn membran og for dårlig overgang mellom membran og sluk.

– Håndtverkere sliter ofte med motetrender, når folk vil ha fliser som måler 30x30 cm er det knapt mulig å lage fall mot sluk, påpeker Gåsbak. Han mener også at tidspress kan ligge bak flere av de feilaktige utførelsene.

– Når membranen lages på stedet må det legges flere lag, det tar tid. Når det gjelder overgangen mot sluk er det viktig å kjenne produktene og følge samme produktlinje hele veien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.