Etter 25 års planlegging skal det europeiske romlaboratoriet, Columbus, fraktes opp med romfergen Atlantis.
Det europeiske rombyråets langsiktige planer for bemannede romferder avhenger til dels av at dagens planlagte oppskyting går som planlagt, skriver den amerikanske avisen CS Monitor.
Romfergen skal frakte det europeiske laboratoriet Columbus opp til Den internasjonale romstasjonen (International Space Station, ISS).
Trues av dårlig vær
Men nå trues det over to milliarder dollar dyre romprosjektet av dårlig vær. Ifølge Houston Chronicle truer en værfront hele oppskytingen. Oppskytingen har blitt utsatt tidligere.
Her kan du følge oppskytingen.
- Atlantis var planlagt å skytes opp 6. desember 2007. Men under fyllingen av drivstofftanken oppdaget NASAs teknikere at to av de fire sensorene som måler hydrogenmengden i den store utvendige tanken, ikke virket som de skulle, sier sivilingeniør Erik Tandberg, romfartsekspert ved Norsk Romsenter til Forskning.no.
Stramt program for NASA
Feilen ble rettet, men NASA har et stramt program og eksperter tror det kan bidra til ytterligere forsinkelser. Romfergen er kun to år unna pensjonsalderen, og en rekke turer skal gjøres unna før den tid.
- Med alle de oppskytingene som er planlagt har de problemer. Slike ting går ikke som smurt, det er naturens gang og derfor får du stort sett forsinkelser hver gang, sier Vincent Sabathier, romfartsanalytiker ved Center for Strategic and International Studies i Washington.
Dagens oppskyting skal levere fra seg romlaboratoriet på ISS og de etter to nye romferder skal monteringen fullføres.
Nøkkelrolle for EU-forskning
Columbus-laboratoriet spiller en nøkkelrolle i EUs langsiktige planer for bemannede romferder. Etter snart 25 års planlegging, design og redesign, forhandlinger og utsettelser, kan det endelig være klart for take-off.
- Vi har vært gjennom vanskelige tider, men vi har kommet oss over det, sier Daniele Laurini, ansvarlig for ESAs romprogram ved Johnson Space Center i Houston til CS Monitor.
- Columbus blir Europas faste laboratorieutpost i rommet. Dette vil europeiske forskere nyte godt av, sier Tandberg.
ESA er også i ferd med å fullføre sitt eget transportromskip, Jules Verne, som er planlagt skutt opp fra Fransk Guinea tidlig i mars.