DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Dårlig snørydding sist vinter fører til politianmeldelse av entreprenører

Veimyndighetene i Stockholm by mener at flere entreprenører har drevet med systematisk fusk og ulovligheter.

En gransking viser at både Stockholms egen veietat og entreprenørene har lite å være stolte av når det gjelder snøryddingen sist vinter.
En gransking viser at både Stockholms egen veietat og entreprenørene har lite å være stolte av når det gjelder snøryddingen sist vinter. Foto: JOHAN MOLLERBERG, Colourbox
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. apr. 2019 - 11:24

Trafikkontoret i Stockholm, som har ansvaret for alt av drift og vedlikehold av veiene i den svenske hovedstaden, fattet allerede i februar mistanke om at det foregikk systematisk fusk blant entreprenørene som har oppdrag innen vinterdrift. Derfor valgte de å starte ekstern gransking av både Trafikkontorets eget arbeide og entreprenørene som har vært engasjert i driftsoppgavene på gatene og veiene i Stockholm. 

Granskingen som nå er gjennomført viser store mangler ved Trafikkontorets håndtering av driftskontraktene, men ikke systematisk fusk eller andre ulovligheter. Men granskingen av entreprenørene viser større mangler.

– Den 16. april anmeldte vi entreprenørene som har drevet snørydding på oppdrag fra Trafikkontoret. Nå er det opp til politiet og rettsvesenet å avklare om noen lovbrudd har skjedd, forteller Fredrik Alfredsson som er fungerende Trafikdirektør i Stockholm stad.

Gjelder tre entreprenørselskaper

Ifølge Dagens Industri er det tre entreprenørselskaper som nå er politianmeldt. Det er Peab, Svevia og det lokale selskapet Tylömarks, som ifølge den svenske avisen helt eller delvis har unnlatt å utføre oppdrag som de har tatt seg betalt for.

Ifølge pressemeldingen fra Trafikkontoret har entreprenørene ikke oppfylt oppgavene i henhold til kontrakten med byetaten, for eksempel ved ikke å gjøre seg ferdig med snøryddingen eller ikke bli ferdig til rett tid.

– Det finnes også store mangler i entreprenørenes dokumentasjon, prosjektplaner, miljørevisjoner og GPS-logger mangler eller er ikke utført korrekt. Entreprenørene leier også inn underentreprenører som ikke oppfyller de krav som er stilt i avtalen og uten å samrå seg med Trafikkontoret, slik de er pålagt å gjøre, skriver Trafikkontoret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.