SAMFUNNPOLITIKK

– Dårlig informasjon om stråling

Informasjonen om stråling fra mobiler og andre kilder har vært for dårlig, mener Helsedirektoratet.
Informasjonen om stråling fra mobiler og andre kilder har vært for dårlig, mener Helsedirektoratet. Bilde: Colourbox
22. mai 2009 - 09:37

Helsedirektoratet mener informasjonen om helsefarer ved elektromagnetisk stråling har vært for dårlig.

Nå vil de bedre informasjonen i samarbeid med Statens strålevern og Folkehelseinstituttet.

I dag er det forbrukerne selv som har ansvar for å skaffe seg informasjon om mulige skadevirkninger ved elektromagnetisk stråling, skriver Ny Tid.

Stort behov

Forsker Dag Slettemeås ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) etterlyser en klarere informasjonsstrategi som når ut til alle brukergrupper.

– Informasjonsbehovet hos forbrukerne når det gjelder mulig helserisiko og anbefalt bruk av mobiltelefon og andre trådløse løsninger er stort, sier medie- og teknologiforskeren.

Veileder

Helsedirektoratet er enig, og vurderer sammen med Statens strålevern og Folkehelseinstituttet å utarbeide en felles veileder for kommunene.

En slik veileder vil kunne hjelpe kommunens helsetjeneste med å gi råd og veiledning om elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner, trådløse nettverk, basestasjoner og kraftledninger.

– Mulige helseeffekter knyttet til elektromagnetisk stråling har i vår teknologiske hverdag vist seg å skape stor usikkerhet i befolkningen. Det må vi ta på alvor, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratets avdeling for miljø og helse, Ole Trygve Stigen.

Dårlig kommunisert

Helsedirektoratet mener man må bestrebe en så lav stråling som mulig, særlig overfor barn både hjemme, på skoler og i barnehager.

Stigen innrømmer at informasjonen til nå ikke har vært god nok.

– Informasjonen har ikke vært enhetlig nok og ikke vært kommunisert godt nok ut til folk. Det vil vi nå gjøre noe med, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.