FORSVAR

Dårlig grensevakt

4. mars 2004 - 11:21

Iraks grense er lang, totalt ca 2800 kilometer, og lekker som en sil. Rundt halvparten av grensen ligger mot Syria i vest og Iran i øst.

Personellradar forekommer ikke i grensepolitiet, moderne kjøretøyer har de dårlig med. Det finnes 8000 irakiske grensepolitimenn, stort sett bare utstyrt med håndvåpen.

Nå sier ledelsen for den amerikanske okkupasjonsarmeen, at de vil styrke bevoktningen.

Engelske kritikere - bl.a. fra Special Air Service Regiment - skal ha sagt at det er for lite og for sent, det som gjøres.

Hundrevis av utenlandske opprørere har ifølge CNN tatt seg inn nordvest og nordøst i landet, og etablert sine celler. Man antar at det er folk fra disse cellene som sto for de siste dagenes attentater i Irak. Mange av dem skal for inntil to år siden ha blitt trent i al Quaidas nå eliminerte leire i Afghanistan.

Den amerikanske militærinnsatsen går ut på bruk av dagslys- og infralys-basert synsforsterkende utstyr, fallskjermtropper, et stort antall terrengkjøretøyer og hundrevis av spesialtropper.

USA's nærvær i landet ser ut til å bli dyrere og dyrere, og vanskeligere og vanskeligere. Å angripe er en sak, men å okkupere og " normalisere" er noe annet.

British Army har bredere erfaring enn amerikanerne med dette, og skal i Irak ha brukt mye av det de har lært i Nord-Irland gjennom årene. Det er antakelig derfor det er så stille i den britiske sektoren sørøst i Irak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.