NYHETER_BYGG

Dårlig eltilsyn

Det mener i alle fall personer som lever av å selge teste- og måleinstrumenter til bransjen.

– Dessverre nøyer mange installatører seg med den visuelle testen. Den praktiske oppfølgingen er i beste fall fragmentert, og ofte skjer den ikke i det hele tatt, sier ingeniør Dag Rune Øverdal hos Elit AS.

Syk mor

Øverdal er klar over at han nå «snakker for sin syke mor», men legger til at det er fullt alvor i utsagnet. Etter hans mening har ikke elektromontører og -installatører tilstrekkelig kunnskap og bevissthet om hva forskrifter og normen NEK 400 faktisk sier. I hvert fall mangler eierne av elinstallasjonene, det vil si huseierne, slik kunnskap, og de sitter med det endelige ansvaret. Ifølge Øverdal kreves ikke så mye tid og penger til for å gjennomføre gode sikkerhetskontroller på elektriske lavspenningsanlegg.

– Men installatørene lever under et enormt tids- og kostnadspress. Tilsynet tar i seg selv tid, og hvos det oppdages feil blir ferdigstillelsen utsatt og det koster penger.

Mange alvorlige feil

Øverdal mangler ikke grunnlag for sine kraftsalver. Produkt- og Elektrisitetstilsynet (PE-tilsynet) offentliggjorde nylig en rapport som viste at 43 prosent av alle nye boliger var beheftet med alvorlige feil ved det elektriske anlegget.

– I dag betaler huseieren regningen og tar for gitt at det elektriske anlegget er i orden. Vi ønsker at bransjen skal få opplæring i hvordan enkelt og rimelig måleutstyr kan benyttes for å sjekke kvaliteten på et elektrisk anlegg. Montørene og installatørene må lære hvordan de skal tolke måleresultatene. Det er på høy tid at vi innfører rutiner på sjekk av elektriske anlegg i hus på samme måte som vi nå har vent oss til å EU-kontrollere bilparken vår, sier Øverdal.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.