MILJØ

Dårlig attest til Miljø-Norge

Atle Abelsen
25. jan. 2006 - 10:06

Norges miljørykte får et skudd for baugen.

I den svært omfattende studien over alle verdens land, utført av EU-organet Ispra (Joint Research Centre of the European Commission), World Economic Forum og de amerikanske universitetene Yale og Columbia, må vi helt ned på 18. plass for å finne landet som skryter på seg å være blant verdens reneste.

Foran oss på lista finner vi blant annet Colombia, Costa Rica og Malaysia. Lista toppes av New Zealand foran Sverige, og alle våre nordiske naboer skårer bedre enn oss.

Dårlige forvaltere

Vi får gode resultater når det gjelder ren luft og rent vann, men svært dårlig i hvordan vi forvalter våre naturessurser. Det er spesielt overfiske og landbrukssubsidier som trekker ned. Studien gir oss også dårlig resultat i hvordan vi forvalter biodiversiteten i våre naturområder. Oljevirksomheten synes ikke å være vurdert i denne sammenhengen.

– Det er dessverre ikke overraskende at Norge kommer dårlig ut i en slik undersøkelse, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til tu.no.

– Det som imidlertid er overraskende, er at land som Malaysia og Tsjekkia rangeres foran oss. Malaysia har dårlig rykte for avskogingen, mens Tsjekkia sliter med svært dårlig luftkvalitet. Derfor er det illevarslende at våre svake sider vurderes som enda mer kritiske.

Enorm oppgave

Haltbrekken peker på at den rødgrønne regjeringen i Soria Moria-erklæringen har lovet å gjenreise Norge som en miljønasjon.

– Dette viser bare hvilken enorm oppgave dette er, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.