KRAFT

Danskene vil ikke ha CO2-håndtering

SATSER IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg har ikke greid å overbevise danskenes klimaminister Connie Hedegaard om at CO2-håndtering er verdt å satse på. I midten: Point Carbon-sjef Per-Otto Wold.
SATSER IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg har ikke greid å overbevise danskenes klimaminister Connie Hedegaard om at CO2-håndtering er verdt å satse på. I midten: Point Carbon-sjef Per-Otto Wold.Bilde: Jannicke Nilsen

Regjeringen har jobbet hardt for å få EU til å akseptere fangst og lagring av CO2 fra kraftproduksjon som klimatiltak.

Men danskene har ikke statsminister Jens Stoltenberg greid å overbevise.

– Rasende dyrt

Norge får blant annet kullkraft fra Danmark, i de periodene vi må importere kraft fra Danmark.

Ifølge den danske klimaministeren Connie Hedegaard kommer det imidlertid ingen statlig satsing på CO2-håndtering ved danske kullkraftverk basert på statlig støtte i Danmark.

– Det er rasende dyrt, og det er ingen utsikter til at det vil virke før en gang etter 2020. Så på kort sikt vil det først og fremst bety at Danmark vil øke sitt energiforbruk, da teknologien krever mye energi, sier Hedegaard i en kommentar til den danske avisen Børsen, ifølge Ingeniøren på nett.

Følger ikke råd

Det Internasjonale energibyrået IEA anbefaler EU å satse stort på CO2-håndtering.

Elselskapenes bransjeorganisasjon, Dansk Energi, likeså. Disse rådene lytter imidlertid ikke klimaministeren til.

Hedegaard vil derimot ikke avvise at det kan være aktuelt å gi støtte til enkelte prosjekter med CO2-lagring.

Kartlegger grunnen

Klimaministeren vil heller ikke stanse en pågående kartlegging av hvor i den danske grunnen CO2 eventuelt kan lagres. Kartleggingen pågår i regi av De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Prosessen for CO2-håndtering ved danske kullkraftverk er i dag så energikrevende at man må fyre av nesten en tredjedel mer kull i ovnene for å opprettholde samme mengde strømproduksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.