KRAFT

Danskene ikke lenger i vinden

VINDTURBIN: Scanwind fant årsaken til havariet på hundhammerfkjellet. Bladleverandøren hadde endret spesifikasjoner uten å melde fra til Scanwind.
VINDTURBIN: Scanwind fant årsaken til havariet på hundhammerfkjellet. Bladleverandøren hadde endret spesifikasjoner uten å melde fra til Scanwind. Bilde: KNUT STRØM
Mona Strande
17. nov. 2006 - 07:30

Produsentene har ikke klart å beholde sin del i et sterkt voksende marked, ifølge rapporten "Danmark som Wind Power Hub".

Blir utfordret

Rapporten er finansiert av Energistyrelsen, og den konkluderer med at danskenes forretningsmetoder og strategier blir utfordret og satt under press av en rekke nye aktører i markedet.

Endrer retning

- Nye og kapitalsterke aktører har kommet inn på et verdensmarked med stadig økende etterspørsel. Danske vindturbinprodusenter og deres underleverandører kan ikke fortsette med å gjøre tingene på samme måte som de har gjort hittil. Etterspørselen endrer seg i retning av mer driftsikre vindkraftverk, fremfor større og større turbiner, heter det i rapporten.

Viktig hjemmemarked

Per Krogsgaard fra analysefirmaet BTM Consult mener danske produsenter må flytte seg dit nye markeder oppstår:

- De sterke aktørene har solide baser i sine hjemland, hvor markedet i tillegg er stort og de blir valgt på grunn av lokalkunnskap. Danmark er det eneste landet som ikke har et hjemmemarked å gnaske av, fordi det praktisk talt ikke er reist en eneste vindturbin siden 2003, sier han til Ingeniøren.

Uten Nordex

Noen mener salget av vindturbinprodusenten Nordex til Tyskland i 2000 er en medvirkende årsak til den synkende markedsandelen. Nordex var den største, danske produsenten, og etter at den ble solgt har ikke de andre produsentene klart å vokse like mye iforhold til den globale konkurransen.

For å ikke miste enda mer av markedet, er derfor kanskje den eneste løsningen for danske aktører å konsolidere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.