Dansk robot-landslag skal inspirere ungdommer til å bli ingeniør

Det er spådd en ingeniørmangel på 13500 innen 2025. I Norge er ingen tilsvarende satsing.

Denn gruppen danske elever på videregående, med et par lærere og mentorer utgjør Danmarks landlag i robotteknologi. De stiller i First Robotics Competition i USA i april.
Denn gruppen danske elever på videregående, med et par lærere og mentorer utgjør Danmarks landlag i robotteknologi. De stiller i First Robotics Competition i USA i april.
11. mars 2016 - 07:00

Robotindustrien i Danmark blomstrer, ikke minst takket være en solid satsing på forskning i robotteknologi på danske universiteter. Nå har landet fått ungdomslandslag i robotteknologi.

Skrikende behov

Veksten i bransjen skaper et skrikende behov for robot-talenter, og derfor investerer Universal Robots en halv million for å dra i gang et landslag innen robotikk. Det skal  inspirere og motivere danske ungdommer til å velge ingeniørutdanning og en karriere i robotbransjen, skriver selskapet i en pressemelding.

Landslaget skal delta i FIRST Robotics Competition, som er en del av samme institusjon som står bak FIRST Lego League.

Les om: Råsterke miniroboter med klatreføtter

Europa er fraværende

First Robotics Competition

I 2016 vil flere enn 3000 lag med 78 000 unge fra hele verden konkurrere om seieren i First Robotics Competition.

I første kvartal er det fullt trykk på forberedelser og trening, samt regionale konkurranser.

Finalen finner sted i St. Louis i USA sent i april i år.

Les mer her.

I pressemeldingen fra Universal Robots står det at First Robotics Competition har mer enn 70 000 deltakere. Men praktisk talt alle kommer fra land i Asia eller fra USA. Det skal være færre enn 100 deltakere fra Europa.

Ingen norske lag

I Norge er det ingen slik satsing. I en e-post fra First Lego League Scandinavia skriver Nina Sivertsen at de stadig får henvendelser fra First i USA om å ta i bruk flere av deres konsepter.

– Men First Robotics er et kostbart prosjekt for skandinaviske skoler. Det koster rundt 50 000 for et lag å delta. Det er også et konsept som er vanskelig å finne sponsorer til for å organisere og vi har dessverre ikke ressurser til dette, skriver Siverstsen.

Tidligere forsøk

Tilbake i 2007 og 2008 kjørte First Lego League et prosjekt på videregående skoler der Lego Mindstorms roboter ble brukt, det er samme type roboter som brukes i First Lego League.

–  Men det er veldig gledelig å se at tidligere FLL lag tar tak i dette selv og deltar i de land som har dette tilbudet. Det viser tross alt at det vi holder på med virker, - og at det ikke minst er viktig å starte tidlig med å få opp interessen for teknologi, skriver Sivertsen.

Moderat norsk ingeniørmangel

I Ntios behovsundersøkelse for 2016 svarer drøyt 40 prosent av arbeidsgiverne at de mener behovet for ingeniører vil øke i de neste tre årene. Samtidig mener nesten halvparten at det er blitt lettere å finne riktig ingeniørkompetanse enn det var tidligere. 34 prosent av bedriftene svarer at det er vanskelig å få tak i den ingeniørkompetansen de ønsker. Dette er ned fra 53 prosent i 2015, og tallet har ikke vært så lavt siden 2004. Dermed synes det klart at situasjonen i Norge ikke er på langt nær så dramatisk som i Danmark, der man frykter et ingeniørundeskudd på 13500 om knapt ti år.

Men for automatikere har Norge gode lag

Godt dansk robotmiljø

Et blomstrende robotmiljø er skapt i Danmark gjennom de siste 15 årene. Dette står i fare for å visne om ikke bransjen klarer å rekruttere tilstrekkelig med unge talenter. Veksten hos mange nye robotprodusenter i Danmark gir økt behov for unge robot-talenter.

Les: Roboter truer ikke arbeidsplasser

Jevnlig trening

12 ungdommer fra hele Danmark møtes flere ganger ukentlig på FabLab i København. Der får de tilgang til industrimaskiner samt et team av mentorer mens de øver til deltakelsen i verdensmesterskapet som skal skje i USA.

Universal Robots har i første omgang investert en halv million danske kroner i prosjektet. 

Rammer velferdsstaten

– Vi sponser fordi vi gjerne vil opprettholde og styrke Danmarks unike posisjon i robotindustrien. For oss er det naturlig å tenke langsiktig og investere i dette initiativet, sier Enrico Krog Iversen, CEO i Universal Robots.

– Hvis vi ikke møter etterspørselen etter ingeniører vil vi ikke bare ramme vår mulighet til å utvikle roboter og automatisering. Den teknologiske utviklingen har aldri gått raskere og om vi ikke klarer å være med i kappløpet risikerer vi å sette hele velferdsstaten under press, sier Frida Frost, leder av den danske ingeniørforeningen.

Norske bønder vil ha melkeroboter - men danske bønder vil ikke

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.