KRAFT

Dansk energivisjon lå i skuffen

VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft.
VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft. Bilde: SCANPIX
Jannicke Nilsen
24. jan. 2008 - 15:46

I snart ett år har en visjonær energirapport bestilt av den danske regjeringen ligget i skuffen. Samtidig har det rast harde forhandlinger om landets energi- og klimapolitikk.

Stemmer rapportens konklusjoner, vil danskene ha få problemer med å innfri kravene fra EU-kommisjonen som ble lagt fram i går.

Strenge krav

Gjennom et direktiv vil EU-kommisjonen pålegge danskene å redusere sine CO2-utslipp med 20 prosent og øke sin produksjon av fornybar energi til 30 prosent.

Rapporten, som regjeringen ikke har offentligjort, anslår at Danmark kan redusere sine klimautslipp med 80 prosent innen 2080 og 30-40 prosent allerede innen 2020, skriver danske Ingeniøren.

Rapporten tar også til orde for en massiv satsing på vindkraft, og anslår at 70 prosent av dansk energiforsyning kan komme fra vindkraft innen 2050.

Vindlager

Vindkraftoppskriften går ut på at utbyggingen av vindkraft skal kombineres med en fokusert satsing på transportsektoren, som skal fungere som et lager for vindenergien, "enten i bilenes lagre eller i sentrale hydrogenlagre i kaverner (underjordiske hulrom, red. anm), som en del av en overodnet hydrogeninfrastruktur i 2050", slik det står å lese i rapporten, ifølge danske Ingeniøren.

Dersom Danmark velger å satse på et samfunn som bare er basert på forbybar energi, vil biomasse være en sentral teknologi i planene.

Lite sol

Målet kan nås blant annet ved at biomasse bidrar med 25 prosent til energiforsyning. Solenergi forventes å bidra bare i liten grad - med bare to prosent av den totale energiforsyningen, hovedsaklig på grunn av stor usikkerhet rundt teknologiutvikling og pris, skriver nettavisen.

Rapporten er utarbeidet av konsulentfirmaet EA Energianalyse og Risø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.