OLJE OG GASS

Danner landets nest største operatørselskap

VARG: Pertra innledet sitt liv som operatør på Varg. Dette er nå overlatt til Talisman. Oljeproduksjonen herfra gir Pertra 500 fat olje daglig.
VARG: Pertra innledet sitt liv som operatør på Varg. Dette er nå overlatt til Talisman. Oljeproduksjonen herfra gir Pertra 500 fat olje daglig. Bilde: Pertra
Anders J. Steensen
10. okt. 2007 - 14:57

Det sammenslåtte selskapet blir Norges nest største operatør etter StatoilHydro ASA. Sammenslåingen er del av en strategi om å etablere et mellomstort oljeselskap.

Selskapet har operatøransvar for 17 lisenser på norsk sokkel og håper å ha operatørskap for 20 letebrønner i de neste tre årene. Leteaktiviteten for det sammenslåtte selskapet skal kun gjennomføres på norsk sokkel.80 ansatte

I motsetning til fusjonen StatoilHydro teller ikke Det norske oljeselskap ASA mange hoder. Det nye selskapet får kun 80 ansatte.

Hovedkontoret legges til Trondheim, og administrerende direktør Erik Haugane i Pertra blir administrerende i det nye selskapet. Styreformann i Pertra, Kåre Gisvold, beholder også sin posisjon.

Oljeproduksjonen for de to selskapene ligger i dag på beskjedne 1500 fat, rundt en promille av StatoilHydros produksjon. Forventningen er knyttet til letelisensene som selskapene er operatører for samt til en utbygging av Goliat, hvor det nye selskapet har 15 prosent andel.Nesten uten olje

Pertra har minimal produksjon på sokkelen. Selskapets produksjon i august var på kun på 524 fat olje per dag. Selskapet henter i dag kun olje fra Varg-feltet, hvor Talisman er operatør.

Pertra har et felt, Frøy, under utbygging. Det er et tidligere Elf/Total-operert felt. Planen er å bygge ut dette med oppjekkbar produksjonsrigg for å hente ut mer olje. De påviste reservene er imidlertid små, kun 6 millioner fat olje.

Utnytte ressurser

Pertra har sitt utgangspunkt i Petroleum Geo Services (PGS) og ble skilt ut som eget oljeselskap i 2001. Målet er å utnytte ressurser som de store oljeselskapene ikke finner lønnsomme.

Selskapet har operatøransvar for fem letelisenser på sokkelen. Alle disse er forventet å inneholde petroleum uten at det er påvist ressurser ved boring.

1000 fat olje

Det norske oljeselskap ASA er ikke notert på Oslo Børs, men i Houston. Selskapet representerer DNOs aktiviteter på norsk sokkel. DNO er hovedeier med 83 prosent av aksjene.

Produksjonen ligger på rundt 1000 fat olje daglig, fra feltene Glitne og Enoch. Det mest interessante er at selskapet har eierrettigheter i 26 letelisenser og er operatør for 11 av disse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.