OLJE OG GASS

Danmark tror på langvarig oljeeventyr

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: StatoilHydro
18. aug. 2010 - 09:57

Danmarks oljeeventyr kan forlenges med mange år og gi ekstrainntekter på flere hundre milliarder kroner, skriver den danske avisen Børsen.

Ny forskning, som blir lagt fram under en konferanse på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i dag, viser at man ved å pumpe CO2 fra danske kraftverk ned i «døende» oljebrønner i Nordsjøen, kan forlenge den danske oljealderen med mange år.

– Et gjennombrudd

Forskerne tror at den nye teknikken er så revolusjonerende at man kan pumpe opp 50 prosent mer olje fra brønnene som siden 1970-tallet har bidratt med milliarder til den danske statskassen.

Mens man tidligere antok at brønnene i Nordsjøen var i ferd med å gå tørre, og at Danmark om få år ville være avhengig av importert olje, er pessimismen nå snudd til optimisme.

– Dette er et gjennombrudd man vil se på med stor interesse innen oljeindustrien, sier professor Erling Stenby ved DTU til Børsen.

Store ekstrainntekter

Forskningsresultatene viser at den nye teknikken kan øke utnyttelsesgraden av oljeforekomstene under havbunnen fra 30 til 45 prosent. Dette skal skje ved å pumpe store mengder CO2 ned i grunnen, slik at oljen presses ut av lommer som ellers vil være utenfor borrenes rekkevidde.

Dersom teknikken fungerer som forskerne tror, vil det bety milliarder av kroner for den danske stat.

For hvert eneste prosentpoeng man øker oljeutvinningen fra Nordsjøen med, representerer det en ekstrainntekt på 50 milliarder danske kroner, anslår de danske forskerne. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.