IKT

Danker ut Kina-PC-er

16. des. 2005 - 11:53

Månedslønnen for en arbeider inklusive sosiale kostnader og opphold i hybelhus er 90 dollar i måneden i Kina.

I Augsburg i Tyskland er den 3400 dollar.

Samtidig er komponentprisene globale og varierer svært lite mellom landene.

Likevel klarer Fujitsu Siemens å bygge PC-er lønnsomt i Tyskland. Fabrikken i Augsburg, rundt ti mil fra München er overdrysset med priser for både produksjonsteknologi, vekst og evne til å skape jobber.Viktige forskjeller

– Selv om disse tallene kan virke skremmende, er det på langt nær så stor forskjell når vi ser på hva der virkelig koster å bygge en PC der borte og her, sier direktør for volumproduksjon og leveranse i Fujitsu Siemens, Peter Esser. – Selv om det bare koster 90 eurocent å bygge den i Kina, koster det ikke mer en 9 euro her. Når vi ser på byggekostnaden som andel av verdien av PC-en, så er ikke forskjellen så stor.

En viktig forskjell er tid. Det tar Fujitsu Siemens ti timer fra en ordre kommer inn, til PC-en er klar til for bygging. Det tar minst ti dager å få en PC fra Asia. En annen viktig faktor som taler for produksjon i Europa er oljeprisen. Transport av stasjonære PC-er som har stort volum er kostbart. Hvis oljeprisen skulle komme opp i 90 dollar per fat, forsvinner konkurransefordelene til Kina.

– Når vi reduserer tiden fra ordre til levering på denne måten, reduserer vi også både risiko og kostnader, sier Esser. – Til og med Dell, som produserer i Irland, vurderer å sette opp en fabrikk i Sentral-Europa fordi det er kortere vei til hovedmarkedet, sier Esser.Fleksibel produksjon

– En av våre viktigste konkurransefordeler fleksibilitet ,og det utnytter vi maksimalt. Vi har tre ulike nivåer av spesialbygging. Det er svært vanskelig å konkurrere med dette fra andre siden av jorden. Det går an med standardmodeller, men det er en svært liten del av vår produksjon. Over 95 prosent av PC-ene er spesialbestilt , sier Esser.

For å tilpasse produksjonen til etterspørselen har selskapet jobbet tett med fagforeningen og fått aksept på endringer i den normale arbeidstiden. I tillegg brukes deltidsarbeidere i topperiodene på opptil 60 prosent av arbeidet.

Prosesskvalitet

Fabrikken i Augsburg er også en av de mest automatiserte PC-fabrikker i verden. Det tar ikke mer enn 12 minutter å bygge en PC, pluss tre minutter for å montere og lodde hovedkortet.

– Denne graden av automatisering handler ikke bare om spart arbeidstid, påpeker Esser. – Dette handler om kvalitet også. Vår produksjonslinje for hovedkort klarer over 98 prosent feilfrie og blyfrie kort. I Østen er mindre en 90 prosent et vanlig tall fordi de bruker mye mer manuell arbeidskraft som introduserer feil. Vår linje har syv til åtte operatører, mens tilsvarende tall i Østen er 40 til 50. Det betyr økte kostnader til testing og til reparasjon, sier Esser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.