Dampvasker jord for ugress og fremmede arter før gjenbruk i veianlegg

En ny rensemetode for gjenbruk av jord som ellers ville blitt kjørt bort og gått tapt, er tatt i bruk på E134 Oslofjordforbindelsen.

Uren jord vaskes i dampbad i noen minutter på oppimot 100 grader. Ren jord blir resultatet som kan gjenbrukes i veganlegget.
Uren jord vaskes i dampbad i noen minutter på oppimot 100 grader. Ren jord blir resultatet som kan gjenbrukes i veganlegget. Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. juni 2022 - 08:49

Innovasjonsideen er å bruke ny teknologi i et stasjonært dampanlegg for å uskadeliggjøre uønskede organismer i jordmasser. Det er bedriften SoilSteam fra Sandefjord som har utviklet «vaskehallen» for rengjøring av urene jordmasser, og som nå står på Lindum ved Drammen, forteller Statens vegvesen på sine nettsider.

Teknologien som testes ut i Drammen i et fullskala renseanlegg kan bli en pilot for Oslofjordforbindelsen når arbeidet med byggetrinn 2 starter om et par år.

Jorda varmes opp til nærmere 100 grader

– I dette prosjektet testes det ut å dampe, altså varme opp jord slik at den får temperaturer på mellom 60 og 99 grader C over en periode. Hensikten er å drepe skadegjørere som ligger i jorda, som for eksempel frø og røtter, men det kan også være sopp eller rundormer som potetål, forteller Benedikte Oliver i Statens vegvesen. Hun er overingeniør og fagressurs på ytre miljø på E134 Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2.

Den største årsaken til at fremmede organismer spres til nye områder er fordi de følger med jorda. For E134-prosjektet, og andre veiprosjekter, er det først og fremst frø og røtter av fremmede skadelige planter som er utfordrende.

Delprosjektleder i Statens vegvesen Vibeke Malvik på Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2 håper dette kan være tingen for dette veganlegget. <i>Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen</i>
Delprosjektleder i Statens vegvesen Vibeke Malvik på Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2 håper dette kan være tingen for dette veganlegget. Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen

Viktig ressurs for gjenbruk

– I dag kjøres tonnevis med jord til deponi fordi jorda inneholder røtter og frø fra fremmede planter. Det er ikke bærekraftig, det er kostbart, og det bidrar til økt transport og CO2-utslipp.

FOU-prosjektet med dampvasking av uren jord testes nå ut i dette anlegget på Lindum i Drammen. Sandefjord-firmaet Soil Steam står bak jord-vaskeren. <i>Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen</i>
FOU-prosjektet med dampvasking av uren jord testes nå ut i dette anlegget på Lindum i Drammen. Sandefjord-firmaet Soil Steam står bak jord-vaskeren. Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen

– Dessuten er jord en ressurs som vi bør utnytte og ikke kjøre vekk eller grave ned fordi den inneholder frø eller røtter fra fremmede skadelige planter. Men i mange tilfeller er det eneste løsning for å hindre spredning og mulig skade på stedegen natur, forteller hun.

Spredning av fremmede organismer er regulert av naturmangfoldloven og forskrift om fremmede organismer. Om man kan gjenbruke jorda uten fare for å bidra til spredning av fremmede arter er det et steg i riktig retning både for klimaet og miljøet og økonomisk lønnsomt.  

Bærekraft og jordvern

Bærekraftig bruk og vern av naturressurser er et viktig prinsipp i det som kalles den sirkulære bioøkonomien. Flytting av jord fra utbyggings- og samferdselsprosjekter til nye areal og utnyttelse av planteavfall til gjødsel eller jordforbedring kan bidra til at ressurser gjenbrukes godt.

Eksempler på uønskede organismer eller "biologisk forurensing" er åkerugress som floghavre, fremmede plantearter som kjempespringfrø, sykdomsfremkallende sopp som løkhvitråte, og planteparasitter som potetål.

F.v. delprosjektleder i Statens vegvesen, Vibeke Malvik, daglig leder i Soil Steam Oddbjørn Bergem, forskningsleder ved Lindum Thomas Hartnik og fagressurs ytre miljø ved Oslofjordprosjekltet Benedikte Oliver, kikker med interesse på "jord-vaskemaskinen" i full drift. <i>Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen</i>
F.v. delprosjektleder i Statens vegvesen, Vibeke Malvik, daglig leder i Soil Steam Oddbjørn Bergem, forskningsleder ved Lindum Thomas Hartnik og fagressurs ytre miljø ved Oslofjordprosjekltet Benedikte Oliver, kikker med interesse på "jord-vaskemaskinen" i full drift. Foto:  Kjell Wold, Statens vegvesen

Norsk samarbeidsprosjekt

"RessursRetur" er et fireårig innovasjonsprosjekt som eies av Soil Steam International AS og koordineres av NIBIO Divisjon for bioteknologi og plantehelse. Samarbeidspartnere er Toten Løkpakkeri, Larvik Løk, Lindum, Norsk Landbruksrådgiving og Statens vegvesen.

NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse og Divisjon miljø og naturressurser og NMBU Institutt for plantevitenskap er FoU-leverandører i prosjektet. Norsk Landbruksrådgiving er FoU-underleverandør.

Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og egeninnsatsen til de samarbeidende bedriftene.​

Dette er Soil Steam

 
 

Soil Steam er en gründerbedrift fra Sandefjord, som vant Tenk stort-prisen 2020. Bedriften er internasjonalt anerkjent, og fikk blant annet nylig omtale av EUs investeringsbank (EIB).

De har to landbruksmaskiner på vei mot kommersialisering:
Den ene maskinen er mobil, og fjerner skadelig ugress og uønskede organismer i bondens åker. Den andre er stasjonær, og gjør om infisert jord (fra feks byggeprosjekter) til fullverdig matjord.

Formålet med begge er å sørge for mer og bedre matjord i en verden med stadig flere utfordringer knyttet til matproduksjon. Nå skal også dampvasking av jord på veganlegget E134 Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2 utprøves.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.