KRAFT

Dampende helsefare

HELSEFARE: Bakterier kan følge med de dråpene som unnslipper sammen med luften som kjøler systemet i termiske kraftverk som dette.
HELSEFARE: Bakterier kan følge med de dråpene som unnslipper sammen med luften som kjøler systemet i termiske kraftverk som dette.Bilde: Wikimedia Commons

De varme, våte forholdene i kjøletårn på fabrikker og oljeraffinerier gjør disse til perfekte steder for oppblomstring av amøber og bakterier.

Dette kan øke muligheten for at nye typer sykdomsfremkallende bakterier skal dukke opp, skriver New Scientist.

Stor sannsynlighet

Mange typer bakterierer, inkludert de som fører til legionellasmitte, skal ha blitt til i slike tårn.

Sharon Berk fra Tennessee Technological University i Cookeville og hennes kolleger, har funnet ut at amøber i kjøletårn har rundt 16 ganger så stor sannsynlighet for å lage bakterier som de i tjern og innsjøer.

- Det er et problem vi har mistenkt, men nå har vi endelig fått det bekreftet, sier Jeffrey Cirillo, som er mikrobiolog ved Texas A&M University.

"Legionella-søsken"

Genetiske tester identifiserte flere tidligere ukjente bakteriestammer, inkludert noen som liknet legionella pneumophila, som forårsaker legionærsykdommer.

Berk foreslår at de kan ha blitt oversett tidligere, fordi mange av bakteriene ikke kan dannes utenfor amøber.

Bør overvåkes

Årsaken til opp mot halvparten av alle tilfeller av lungebetennelse er ukjent, og Berk sier at kjøletårn kan være en kilde til disse sykdomsskapende mikroorganismene (patogener).

Dette fordi de produserer aerosol, eller vanndråper som svever i luft, noe som gjør det lettere for dem å spre seg over et større område.

Jeffrey Cirillo sier at kjøletårn nå burde bli overvåket på grunn av faren for at nye og mer helsefarlige patogener skal føre til store sykdomsutbrudd.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.