BYGG

Daglig leder av flere byggefirmaer innrømmer svart arbeid

Har bedratt bedriftene for rundt 5,4 millioner kroner.

To litauere er dømt til fengsel for svart arbeid i Stavanger tingrett.
To litauere er dømt til fengsel for svart arbeid i Stavanger tingrett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
12. des. 2018 - 08:57

To litauiske statsborgere er i Stavanger tingrett dømt til henholdsvis to år og ett år og to måneders fengsel for blant annet å ha tatt betalt for svart arbeid.

De to mennene, 30 og 31 år gamle, har hatt stillinger som daglig leder og innehaver av flere byggefirmaer i distriktet. Den yngste av dem erkjente straffskyld for alt og fikk den korteste straffen. Den andre sa seg delvis skyldig, skriver Stavanger Aftenblad.

De to litauerne hadde flere ansatte som også fikk betalt svart, som oftest kontant.

Brukte private kontoer

Retten slo fast at de to til sammen har bedratt bedriftene de ledet, for rundt 5,4 millioner kroner. Retten mener det også er bevist at de to har unndratt nærmere 1,2 millioner kroner i skatter og avgifter.

På fakturaer som ble sendt til kunder, var en av deres private kontoer eller familiemedlemmers kontoer oppført. Kundene trodde de kjøpte hvite tjenester.

I retten forklarte en av de tiltalte at målet var å drive firmaet lovlig, men dette lot seg ikke gjøre fordi det ikke var penger igjen til skatter og avgifter da kostnader og lønninger var betalt. Det ble ikke ført regnskap, noe som ifølge dommen gjorde det vanskelig å oppdage lovbruddene.

Tingretten mener at en tidligere formann i selskapet ble usaklig oppsagt. Men begge parter har anket saken.
Les også

Killingmo: Formann fikk sparken etter «dårlige holdninger» – vant i retten

31-åringens forsvarer, advokat Thomas Klevenberg, sier at hans klient vil anke dommen. Den yngste har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes. Begge er fradømt retten til selvstendig næringsvirksomhet for en periode på fem år.

31-åringen må tåle en inndragning på over 1 million kroner. 30-åringen må ut med 250.000 kroner.

LO-advokatene Rune Lium og Anne-Lise Rolland bistår forskeren som nå har tapt nok en rettsrunde mot staten ved Forsvarsdepartementet etter at vedkommende ble nektet ny sikkerhetsklarering.
Les også

Nytt nederlag: FFI-forsker må ut med 400.000

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.