KLIMA

Dagen da alle forsvant

BEKYMRET: - Det ser ikke veldig lyst ut for en avtale, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund torsdag ettermiddag. Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom er like bekymret.
BEKYMRET: - Det ser ikke veldig lyst ut for en avtale, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund torsdag ettermiddag. Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom er like bekymret. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
18. des. 2009 - 07:21

KØBENHAVN: – Hvor er køen fra tidligere i uken?

Utenfor Bella Center er det nesten ingen som venter. Mandag og tirsdag stod folk i kø i ni-ti timer.

Utenfor Bella Center er det nesten ingen som venter. Mandag og tirsdag stod folk i kø i ni-ti timer. INGEN KØ: Etter at organisasjonene ble nektet tilgang til Bella Center har det blitt svært lett å komme seg inn. 46 000 ønsket opprinnelig å komme inn, men det er bare plass til 15 000.

Fremdeles er det kanskje 10 000-15 000 delegater og politikere innenfor. Men organisasjonene er utelukket.

Spor etter organisasjonene

Nå er det tomt i lokalene der det tidligere stod folk på stand fra WWF, Friends of the Earth, diverse ungdomsorganisasjoner, øystaten Tuvalu og mange andre uavhenige organisasjoner, såkalte NGO-er.

På standene henger det anklagende plakater. "Det sivile samfunn er fjernet fra forhandlingene," står det, og videre: "Hvordan kan dere forhandle om oss uten oss?"

På veggen utenfor noen av organisasjonenes hovedkvarter har noen skriblet stygge ord om kapitalismen.

Kø utenfor Bella Center COP15 den 17.12.09
På veggen utenfor noen av organisasjonenes hovedkvarter har noen skriblet stygge ord om kapitalismen.INGEN KØ: Det var langt lengre mellom delegatene som prøvde å komme seg inn på Bella Center torsdag ettermiddag, etter at organisasjonene i stor grad ble nektet tilgang til forhandlingene. Kjetil Malkenes Hovland

Noen av organisasjonene har likevel kommet seg inn. Vi møter leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund og leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom i den store salen midt i senteret.

Lite optimistisk

– Det ser ikke veldig lyst ut for en avtale, sier Haltbrekken til Teknisk Ukeblad torsdag ettermiddag.

Han er skuffet over at organisasjonene ikke lenger får være i Bella Center, selv om han innser at det er begrenset plass. Hele 46 000 mennesker ønsket å komme inn i senteret, som har plass til 15 000.

– Connie Hedegaard møtte organisasjonene på mandag og sa da at det var viktig at organisasjonene var her, sier Haltbrekken.

– Og nå er det svekket?

– Ja, selvfølgelig er det det. Da kan man få en avtale bak lukkede dører som man kan prøve å grønnvaske uten at vi får påvirke. I den prosessen som skjer nå kan ord og kommaer være viktig, sier Haltbrekken.

Bekymret for ordbruken

Han illustrerer dette med uttrykkene "sustainable forest management" og "sustainable management of forests", som har vært diskutert i avtalen om skogvern.

– Det siste betyr at man tar vare på urskog og regnskog, det første åpner for omfattende hugging av regnskog, selv om begge høres like ut og har ordet bærekraftig i seg. Slike detaljer er viktige, sier Haltbrekken.

Organisasjoner borte fra Bella Center Cop15 den 17.12.09
– Det siste betyr at man tar vare på urskog og regnskog, det første åpner for omfattende hugging av regnskog, selv om begge høres like ut og har ordet bærekraftig i seg. Slike detaljer er viktige, sier Haltbrekken. FJERNET: "Det sivile samfunn er fjernet fra forhandlingene," skriver organisasjonene som ikke lenger står på stand i Bella Center for å kjempe klimaets sak. Kjetil Malkenes Hovland

– Rikes ansvar

Natur og Ungdoms leder støtter Haltbrekkens bekymringer. Hun frykter at avtalen ikke blir noe av, eller at den blir utvannet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg håper inderlig at viljen er der. Det er fortsatt mulig. De rikeste landene sitter på ansvaret, de må legge på bordet noe som er i nærheten av det forskerne mener må til. De må kutte i utslippene og komme med mer penger til finansiering.

Haltbrekken mener kommunikasjonen blir svært vanskelig når de aller fleste fra organisasjonene sitter langt unna forhandlingene.

Sitter langt unna

– Når pådriverne ikke får være med, hvordan skal man da få til en bedre avtale når bremseklossene sitter sammen og forhandler? spør Haltbrekken.

Arrangørene har satt opp flere andre møtesteder hvor statsledernes taler overføres via fjernsyn.

– Hva de sier er ikke så forferdelig interessant. Det er ikke i talene dette avgjøres, sier Haltbrekken.

Får gjort lite

De få som har sluppet inn på Bella Center kan påvirke noe. De norske organisasjonene har fått flere representanter inn på Bella Center gjennom den offisielle norske delegasjonen.

– Vi får i alle fall muligheten. Men jo færre vi er, jo færre får vi snakket med og jo mindre fanger vi opp. Det er få personer som må konsentrere seg om veldig mange felt, sier Haltbrekken.

– Vi risikerer å komme i en situasjon hvor vi ikke når togradersmålet. Utslippene må nå toppnivået i løpet av svært få år. Hvis denne prosessen utsettes ytterligere blir det enda verre å nå målet. Da må Norge og andre rike land bare dra hjem og begynne på prosessen med å få ned utslippene raskt, sier Gjærum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.