MENINGER

DAB-debatten: Fredspipe i sikte?

14. nov. 2006 - 12:40

INNLEGGET TIL HOFF: Huff til DAB

ODD R. VALMOTS FØRSTE INNLEGG: Huff fra Hoff

Det viktige med DAB er ikke kodeken. Det VIKTIGE er radionettet som nå bygges stein på stein og som snart 80 prosent av befolkningen kan ta imot. Hvis ikke vi hadde begynt å bygge ut DAB-nettet for mange år siden, ville det tatt år og dag før vi hadde fått noe digitalt radionett her i landet. Spesielt i disse dager hvor all oppmerksomhet er rettet mot det digitale bakkenettet for TV. Det kunne vært interessant å høre fra IKT Norge om de er enige i dette resonnementet. I så fall er vi ikke langt unna fredspipen.Bare et par småting likevel; DMB er ikke den nye lydkodeken, men en versjon av DAB som viser at det nye digitale nettverket kan brukes til mye mer enn radio, og da spesielt mobilt TV. Versjonen av DAB med den nye lydkodingen har ikke fått noe navn ennå. Selve kodingen blir AAC+ eller en variant av denne og de nye mottakerne blir bakoverkompatible, ifølge WorldDMBForum.Det er for øvrig riktig som du sier at P4 Bandit måtte låne bitrate da de introduserte den, men det hadde jo ikke noe med at nettet var sprengt, det har med at DAB-nettet ikke er bygget ut helt ennå. Det er dessuten frekvenskapasitet i Norge for mange flere kanaler enn det som bygges ut nå. Ikke gå i den fella at dere sammenlikner det nye DAB-nettet med det gamle FM-nettet som er fullt utbygget.Når du snakker om at lytterne ikke vil finne seg i dårlig lyd vil jeg minne om hva dagens ”lyttere” faktisk finner seg i. De fleste ungdommer har kastet CD-en over bord og er fornøyd med mp3. Når hørte du skarer av mp3-lyttere reise seg i harme over den dårlige lyden på 128 kbit/s. Jeg har ikke hørt noen klage. I så fall er jo løsningen innlysende. Bruk WMA eller AAC på høyere bitrate, men faktum er at ”lytterne” er fornøyde. Jeg vil tro at 128 til 192 kbit/s på DAB er godt nok for de aller fleste ørene der ute.

For å være litt ond så minner dette litt om gnålet fra de store innen forbrukerelektronikkgigantene som fortalte oss at selv CD-en hadde for dårlig lyd. Vi burde gå over til DVD i stedet. Og siden har de kranglet om hvilket format som er fremtiden; SA-CD eller DVD Audio. I mellomtiden har jo ”lytterne” sagt seg fornøyd med mp3.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

En annen ting: Jeg kjørte ofte rundt i Norge med en DAB-bilradio, helt til en skurk hadde lyst på den i sommer. Mine erfaringer med DAB kontra FM er særdeles gode, men selvfølgelig vet jeg at det er flere områder i gamlelandet som ikke er bygget ut eller hvor nettet er ikke er optimalisert godt nok. Selv den beste FM-radio plages av støy og interferens og ikke minst få radiokanaler. Jeg elsker å slå på DAB-radioen innendørs på hytta i Rondane og høre på NRK Nyheter. Dessuten vil en ny DAB bilradio snart bli innkjøpt.Og enda en ting: Det er jo ikke tvang å legge ned FM-nettet om nesten ti år. Hvor lange skal vi gi brukerne fulle valgmuligheter. Vil IKT Norge betale for å vedlikeholde FM. Og i så fall; Alle har jo mellombølge i bilradioen, på grunn av at amerikanerne er så forelsket i den 100 år gamle teknologien. Kanskje vi burde gi lytterne litt AM-valgfrihet også. (OK, den var under beltestedet)Jeg vil tro at vi i løpet av neste år vil få radioer som kan dekode AAC+, eller hva kodeken vil hete, og at mange nye radioer vil kunne flash-oppgraderes til nye kodeker i fremtiden. Dette er jo en trend på masse digitalt utstyr. I helgen oppgraderte jeg min et år gamle Philips LCD-TV med ny programvare.Selv om jeg selvfølgelig også hilser AAC+ velkommen, er jeg ikke like sikker på om dette tillegget til DAB-standarden vil få spesielt stor betydning i fjellandet Norge. mp2, selv om det er en gammel kodek, har flere fordeler mellom bakker og berg. Det er en kodek med stor toleranse mot bitfeil, på grunn av innebygget pre-feilkorreksjon. Når lyden presses sammen til en tredjedel, vil hver bit få mye større verdi og selv den minste bitfeil vil få tilsvarende stor konsekvens for lydbildet. Selvfølgelig er det mulig å bruke mye mer av den totale bitraten på feilkorreksjon, men da går i hvert fall en del av vinningen opp i spinningen på dette området. Uansett er det jo mildest talt ganske avgjørende hvilken koding kringkasterne velger å sende på, og de har bekreftet at det er mp2 i denne omgang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.