ARKIVNYHETER

Da jobben var ferdig kuttet byggelederen tommelen

Byggeleder Jon Magne Frisvoll er spent på om tommelen på høyrehanda blir ok igjen, etter ulykken med vedklyveren.
Byggeleder Jon Magne Frisvoll er spent på om tommelen på høyrehanda blir ok igjen, etter ulykken med vedklyveren. Bilde: Kjell Herskedal
Kjell Herskedal
15. des. 2010 - 09:01

RIKSHOSPITALET: -Jeg kan nok ikke skylde på andre enn meg selv, beklager Jon Magne Frisvoll.

Våre Vegers medarbeider treffer ham på ortopedisk avdeling på Rikshospitalet, der tommelen er sydd på igjen - uten at Frisvoll foreløpig vet om operasjonen har vært vellykket eller ikke. Det får han tidligst vite etter ni dager.Vrien kubbe

Forrige lørdag var han på skogen etter ved. Han brukte en kombinert kappsag/klyver montert på traktoren. Egentlig var jobben ferdig for dagen. Det var bare én eneste kubbe igjen som var litt stor og vrien. Frisvoll stakk handa ned i klyveren for å legge en kubbe bak den som skulle deles. Mens han holdt kubbene på plass, satte han utløsermekanismen i gang med den andre handa. Da gikk det galt.

-Hadde det ikke vært for vedkubbenes beskaffenhet hadde nok hele handa røket. Nå ble den alvorlige skaden begrenset til tommelen. De øvrige fingrene ble mindre skadet, sier Frisvoll.

Han har kone som er sykepleier og som var i nærheten. Hun løp i bilen etter en plastpose og pakket den blødende hånda og fingeren i den. Så ble Frisvoll fraktet med ambulanse til Sunndalsøra, helikopter til St. Olavs Hospital og derfra til Værnes og med ambulansefly videre til Gardermoen og Rikshospitalet.Sikkerhetsfokus

-Utstyret mitt er av den gamle sorten uten nødvendig dobbeltsikring av klyveren. Det jeg gjorde var likevel utilgivelig. Jeg har ingen andre enn meg selv å skylde på, sier Frisvoll.

Under arbeidet på Freifjordtunnelen har det vært en veldig sikkerhetsfokus med kontinerlig rapportering til Arbeidstilsynet av det minste avvik.

-I det hele tatt har dette med sikkerhet blitt tatt mye mer på alvor både i Statens vegvesen og blant entreprenørene de siste årene. Kanskje er min generasjon minst flink til å følge opp alle påbud og krav, men jeg mener i alle fall at jeg har tatt med meg en god del av sikkerhetskulturen også i det jeg foretar meg utenom jobben. Derfor var det som skjedde sist lørdag helt utilgivelig av meg, og det skal i alle fall ikke skje en gang til, sier Frisvoll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.