IT

Cyberkrim blant de største truslene mot Norge i år

Mener politiet.

Politiet deler cyberkriminaliteten i to, kriminalitet mot datasystemer eller kriminalitet ved hjelp av datasystemer.
Politiet deler cyberkriminaliteten i to, kriminalitet mot datasystemer eller kriminalitet ved hjelp av datasystemer. Bilde: Colourbox
28. apr. 2014 - 14:15

Cyberkrim, vold og nye, hjemmelagde narkotiske stoffer er noen av de fremste truslene mot Norge i 2014, ifølge en rapport fra Politidirektoratet.

– Kriminaliteten er mer global, internasjonal og teknologisk. Det er utfordringen vi møter, sier assisterende avdelingsdirektør Atle Roll-Mathiesen ved politifag i Politidirektoratet til Dagbladet.

Les også: Hvor hemmelige er passordene våre?

– Bekymringsfull utvikling

Rapporten har fått tittelen «Tendenser i kriminaliteten – Utfordringer i Norge 2014» og er sendt alle politiledere i Norge. Den er ment å være et støttedokument som skal gjøre det lettere å forstå utfordringene i kriminalitetsbildet og hvilke nye tendenser som preger kriminaliteten.

– Cyberkrim er og blir en stadig større utfordring for det norske samfunnet. Det er veldig mye godt arbeid på gang i bekjempelsen av denne type kriminalitet, men samtidig må vi erkjenne at vi må øke kompetansen og kapasiteten, sier Roll-Mathiesen.

Les også: Passordene dine kan allerede være på avveie

Flerdobling

Politiet deler cyberkriminaliteten i to, kriminalitet mot datasystemer eller kriminalitet ved hjelp av datasystemer. Det er nå helt vanlig at norske nettbanker blir forsøkt svindlet. Beløpene norske bankkunder ble svindlet for ved hjelp av såkalte trojanere, steg markant fra 2011 til 2012 – fra 664.000 kroner til mer enn 5 millioner kroner.

– En ny og bekymringsfull utvikling er hvor raskt de kriminelle justerer teknologien når bankene initierer mottiltak. Utviklingen har eskalert og det er en utfordring å stoppe bedrageriene like effektivt som tidligere. Dette gjenspeiles i at de faktiske tapene øker, skriver politiet i rapporten.

Vold og ny narkotika

Ifølge rapporten har det vært en eksplosiv økning av nye narkotiske stoffer på det globale markedet. Europeiske myndigheter har registrert nesten 240 av disse produktene. Mange av stoffene er ikke listeført, og gamle stoffer produseres på nye måter.

– Den største utfordringen er at vi ser at selve produksjonen av stoffer nå i økende grad skjer i Norge, sier avdelingsdirektøren.

Rapporten viser til at antallet registrerte voldsepisoder i Norge øker og at det skyldes større oppmerksomhet om disse sakene. Det anslås at det skjer minst 165.000 voldsepisoder i Norge hvert år, tilsvarende 450 tilfeller hver dag,

– Dette er et betydelig høyere antall de anmeldte tilfellene. Politiets innbyggerundersøkelser bekrefter at det er mange voldsepisoder politiet ikke får kjennskap til, står det i rapporten.

Les også:

– Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

Norske krypto-selskaper gjør det skarpt etter Snowden-avsløringene

Den nye IT-sjefen har oppskriften på et mer moderne politi  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.