ROMFART

Curiosity har landet på Mars

Her er det første bildet.

Curiosity skal gi oss ny kunnskap om Mars.
Curiosity skal gi oss ny kunnskap om Mars. Bilde: NASA

CURIOSITY

  • Det amerikanske Mars-kjøretøyet Curiosity skal etter planen lande på planeten Mars mandag. Kjøretøyet la ut på ferden 26. november i fjor.
  • Curiositys oppdrag er å bidra til økt kunnskap om mulighetene for liv på andre planeter. Navnet «Curiosity» betyr «nysgjerrighet».
  • Kjøretøyet skal snuse rundt etter spor av vann som kan ha dannet grunnlag for liv på Mars. I så fall er det ikke snakk om små grønne menn, men om mikroorganismer. Slike organismer kan ha eksistert på Mars for lenge siden, da planeten var varmere.
  • «For lenge siden» betyr i denne sammenhengen for rundt tre milliarder år siden, da vårt solsystem begynte å bli kaldere.

Etter en tur på over en halv milliard kilometer er det amerikanske kjøretøyet Curiosity snart framme.

Den lille nysgjerrigperen fra jorda skal lete etter tegn til liv på den røde planet.

Her kan du lese mer om hvordan den jobber.

Landingen skjedde som planlagt litt etter klokken 7.30 norsk tid mandag.

Ferden har vært planlagt i ti år, og jubelen sto i taket i den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs Jet Propulsion Laboratory nær Los Angeles da landingen ble bekreftet.

Like etter mottok NASA de første bildene av Mars-overflaten tatt av Curiosity.

– Jeg kan ikke fatte det, dette er utrolig, sa Allen Chen, nestleder for gruppen som har jobbet med Curiositys nedstigning og landing.

Les også:

Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

 

Via Odyssey

NASA fikk i siste liten sonden Odyssey på plass, slik at de spennende og risikable landingsmanøvrene kan følges direkte fra bakkekontrollen.

For Curiosity selv kan til å begynne med ikke sende så mange signaler gjennom Mars-atmosfæren og tilbake til jorda.

Signalene må gå via Odyssey, som siden 2001 har gått i bane rundt Mars, men som for få uker siden fikk tekniske problemer.

Les også: Unike bilder av Norge fra verdensrommet

Det første bildet av Mars sendt fra Curiosity. NASA

To sonder til

Hvis det ikke hadde lyktes å løse disse problemene, ville Odyssey kommet omtrent to minutter for sent til å følge Curiositys landing.

Men i forrige uke våknet sonden til liv igjen fra en slags hviletilstand som den på egen hånd hadde satt seg i. Dermed klarte den med et nødskrik å holde kjøreplanen.

Curiosity er på størrelse med en småbil, men betydelig dyrere: Det har kostet rundt 2,5 milliarder dollar eller 15 milliarder kroner å bygge roveren – som slike kjøretøy kalles – og sende den til Mars.

LASERTEST: Curiosity kan fordampe mineraler på avstand med en intens laserpuls og analysere sammensetningen med kameraer.
LASERTEST: Curiosity kan fordampe mineraler på avstand med en intens laserpuls og analysere sammensetningen med kameraer. NASA

Folkefest

Når den første dramatikken nå er over, kan roveren gå i gang med sin egentlige oppgave, å lete etter tegn til om den noen gang har vært liv på Mars.

Det gjelder først og fremst å finne spor av vann – som væske eller i fast form, altså som is.

For fra studier her på jorda vet vi at der det er vann, fins det også liv, i det minste i form av mikroorganismer.

I to år framover skal Curiosity søke etter spor av slike ørsmå livsformer på Mars, enten det nå dreier seg om organismer som ennå lever, eller om for lengst utdødde.

Les også:

Så ekstremt er verdensrommet

Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Her er NASAs nye superteleskop

Her kan du følge livet på romstasjonen live  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.