KRAFT

Cruiseskip kan gi kraftkrise

FORURENSER: Store cruiseskip gir store utslipp. Ifølge en rapport fra Norsk Institutt for Luftforskning er luftforurensningen i Geiranger tidvis like ille som i Barcelona. (Bildet er ikke fra Geiranger.)
FORURENSER: Store cruiseskip gir store utslipp. Ifølge en rapport fra Norsk Institutt for Luftforskning er luftforurensningen i Geiranger tidvis like ille som i Barcelona. (Bildet er ikke fra Geiranger.) Bilde: Carl Hiebert/colourbox.com
Mona Sprenger
17. jan. 2007 - 11:02

Skip som ligger til kai i dag går for egen maskin på dieselaggregater, og står for betydelige uønskede utslipp av klimagasser.

Like før

Dette uroer FNs sjøfartsorganisasjon International Maritime Organization (IMO), som har foreslått at skip i havn bør få sin kraftforsyning fra land.

Dette har blitt fulgt opp av EU-kommisjonen med en anbefaling til medlemslandene. Flere eksperter Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med mener det er bare spørsmål om tid før et påbud vil komme.

- Urealistisk

Norsk natur tiltrekker seg flere og flere cruiseskip. I fjor sommer slo Bergen havn alle rekorder. Hele 249 cruiseskip anløp byen. Et moderne cruiseskip slipper ut i underkant av fire tonn CO 2 i timen. I tillegg kommer betydelige No x-utslipp. Bergen havn har derimot ingen planer om å legge til rette for kraftforsyning fra land.

- Først må det komme et påbud, sier havnedirektør i Bergen, Gunvald Isaksen. Han mener et krav om kraftforsyning er urealistisk.

- Energibruken til et cruiseskip tilsvarer en norsk småby, så det vil kreve enormt mye strøm. Jeg er ikke sikker på at BKK kan levere så mye.

Vil forverre kraftsituasjonen

Trondheim havn tilbyr i dag kraft til båter i noen havner, men havnekaptein Sigurd Kleiven mener det blir en utfordring å gi dette tilbudet til alle båtene.

- Et stort skip trenger enormt mye energi. Det vil bli veldig dyrt og gjøre skipsfarten enda dyrere, sier Kleiven, som mener et påbud vil forverre kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Ser til Sverige

Oslo Havn KF har derimot sett på muligheten for landstrøm. Det forteller prosjektleder for Ren Oslofjord, Torild Jørgensen,

- Vi dro for ti år siden til Stockholm Havn for å se hvordan de løste det der. Den gang vurderte vi de tekniske løsningene som ikke gode nok. Nå holder vi tett kontakt med Gøteborg Havn som har en høyspentløsning som er et mer vellykket eksempel, sier Jørgensen. Hun mener også det er et problem at de store båtene bruker så mye strøm.

- En annen utfordring er at skipsfarten ikke er A4. Det finnes så mange forskjellige skip med ulike behov. Det vil bli en stor operasjon å få innført landstrøm, mener Jørgensen.

Penger fra staten

- Hvis havnene skal kunne tilby landstrøm, må staten komme på banen, mener leder av enheten Sjøtransport og havner i Kystdirektoratet, Roar Johansen. Han forteller at flere havner har vært interessert i å kunne tilby landstrøm, men at det har vist seg å bli ekstremt dyrt.

- Havnene er ikke interessert i å finanisere det. Byene har heller ikke kapasitet til å levere strøm til cruiseskip, og det er også et spørsmål om det er teknisk gjennomførbart, sier Johansen.

Krever vilje

- Teknologien er her. Forsvaret har brukt den i lang tid, sier Arne Iversen. Han er prosjektleder i firmaet Makker, som har spesialisert seg på strømforsyning. Makker leverer nå en ny løsning til Haakonsvern, som er i ferd med å oppgradere det gamle systemet for å kunne levere strøm til de nye fregattene.

- Er det mulig for norske havner å tilby strøm til skip som ligger til kai?

- Det er definitivt mulig, men det krever en innsats og en vilje til å investere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.