PRODUKSJON

Cranesang i Bergen

Camilla Aadland
31. mars 2005 - 08:00

Bergen: Valget sto mellom å ruste kraftig opp eller satse på helt nye lokaler.

Grunnlegger og sivilingeniør Sverre Munck var selv arkitekten bak den flotte fabrikkhallen innerst inne ved Store Lungegårdsvann i Bergen. Nå skal kunsthøyskolen i Bergen overta tomten, som ble solgt til Statsbygg i 2002.

– Vi måtte bestemme oss for om vi ville ruste opp eller flytte. Det er ikke gunstig å ligge så nærmt sentrum. Det er kronglete å komme seg ut, og naboene kommer nærmere og nærmere. I tillegg ville det blitt svært kostbart å oppgradere, sier prosjektdirektør Rune Vabø.

Kranprodusentens administrasjon har holdt til i brakker siden 1991. – Nå får vi moderne kontorer og moderne produksjon, sier Vabø. Totalt areal går ned fra 7000 kadratmeter til 4000. Mer rasjonell drift skal gjøre dette mulig.

Økt foredlingsverdi hjemme

Mesteparten av Muncks produksjon foregår fremdeles i Norge. – Vi produserer det tekniske her, som heise- og kjøremaskinerier, PLS-systemer og elektrisk utstyr. I tillegg har vi all design og all prosjektstyring her. Store, lange stålkonstruksjoner prøver vi imidlertid å produsere blant annet i Litauen, forteller prosjektdirektøren.

For å ta opp konkurransen med de store, internasjonale selskapene, opprettet Munck Cranes et eget selskap i Litauen for fem–seks år siden. – Samtidig har vi økt foredlingsverdien her i Norge. Stålkonstruksjonene blir fraktet fra Litauen, alt utstyret blir satt på her og skipet til sluttkunde.

Munck Cranes produserer kraner til blant annet skipsverft, kraftverk og aluminiumsindustrien. – Vi har nettopp avsluttet et prosjekt på 35 millioner kroner til Hydro Sunndalsøra. Samtidig har vi fått et nytt prosjekt på Island til samme sum.

Cirka 40 prosent av Muncks kraner eksporteres. Selskapet har 185 ansatte, og 135 av dem jobber i Bergen. Flytteprosessen har gått gradvis. – Vi har et prosjektteam som står for flyttingen. Det er en kolossal arbeidsmengde. Vi begynte med å flytte maskiner som ikke er veldig aktive. Det store flyttelasset gikk i påsken, sier Vabø.

Ansetter nå

Også Munck har opplevd tøffe tider de siste årene. Smellen kom i 2003, men nå ser det lysere ut. – Vi hadde en rekordstor ordreinngang i fjor på 208 millioner kroner, med cirka 65 millioner kroner i ordrereserve. Det har vi ikke hatt før.

Vadbø forklarer dette med at bedriften har jobbet aktivt på eksportmarkedet, og har funnet nye kundegrupper, blant annet innen aluminiumsindustrien. Nå skal Munck øke bemanningen. – Vi har hatt en del innleide folk, men nå ansetter vi, slår Vabø fast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.