IKT

Cool fremtid

23. aug. 2001 - 13:19

Forskerne prøver å forutse hvordan teknologien utvikler seg, og hvordan den vil påvirke livene våre. Ved HPs laboratorier i Palo Alto i California og Bristol i England er staben i gang med et slikt prosjekt, som har fått navnet CoolTown.

Enkelt

Ideen med CoolTown er å bygge en forbindelse mellom vår fysiske verden og den online-verdenen vi kjenner fra internett. I den fysiske verden finner vi mennesker, steder og ting, som vi har mye informasjon om. Problemet er ofte at denne informasjonen ikke alltid er tilgjengelig når du trenger den. I HPs CoolTown har du tilgang på denne informasjonen fordi alle mennesker, steder og ting har sin egen webside som representerer tilstanden i den virkelige verden.

– En av forutsetningene for prosjektet er at folk vil ha stadig flere dingser, både med og uten kontakt med nettet. En annen forutsetning, som sikkert ikke er så vanskelig å forutse, er at World Wide Web vil være en konsoliderende faktor over hele verden, sier Simon Crouch, som leder CoolTown-prosjektet ved HPs forskningssenter i Bristol.

Utallige anvendelser

Din hjemmeside kan for eksempel vise helsetilstanden din, kontinuerlig oppdatert fra kroppssensorer. Får du et plutselig hjerteinfarkt, vil det i CoolTown gå en alarm som mobiltelefonen din sender via nettet. Meldingen forteller ambulansepersonellet hva som har skjedd med deg, hvor de kan finne deg og all annen relevant informasjon.

I en annen del av CoolTown studerer du bilder i et kunstmuseum. PDA-en din fanger opp webadressen til hvert bilde. Ved å koble deg opp til den, får du nærmere informasjon om bildet og kunstneren, eller lenker til andre relevante opplysninger. Adressen kringkastes ganske enkelt av en liten infrarød sender som hele tiden gjentar adressen til de som passerer. Et annet system kan sette deg i forbindelse med en diskusjonsside. Du trenger selvfølgelig ikke lese websiden idet du mottar adressen. Du kan lagre den til senere bruk.

Hvis du har med deg en GPS-mottaker, eller benytter lokaliseringstjenester i mobilnettet, kan du hente inn informasjon som er aktuelle akkurat der du er .

Ethernet og Bluetooth

I HPs fremtidsvisjon er det meste knyttet til verdensveven, også bilen din. Den kan lede deg direkte dit du skal, ved å spørre en karttjeneste om veien, eller fortelle deg hvor nærmeste kinarestaurant eller fiskekortselger finnes. Ulike teknologier kan benyttes til kommunikasjon: På middels til større avstander er mobiltelefoni eller trådløse Ethernet godt egnet. På kloss hold, som i et museum eller i en butikk, er imidlertid små, infrarøde sendere eller bluetooth ideelle.

– Fordelen med bluetooth er at denne radioteknologien kan fortelle deg om alle gjenstandene i et rom samtidig, sier Crouch. I bluetoothstandarden ligger allerede HPs foreslåtte identifikasjonssignal for CoolTown.

HP har bygget prototyper på små infrarøde fyr som sende ut webadressen til objektene. Det ville selvfølgelig være mulig å tenke seg at webadressen ble presentert i tekstform, men jobben med å taste inn utallige slike i løpet av en dag, ville nok de færreste påta seg.

En fordel med CoolTown-prosjektet er at det ikke krever en stor endring av den elektroniske infrastrukturen i samfunnet for å bli virkeliggjort. Selv om HP jobber med CoolTown på forskningsstadiet, er ambisjonene å få prosjektene ut i det virkelige liv. Mange av forskerne drømmer nok om at hele kloden blir en CoolWorld.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.