KLIMA

CO2-utslippene fortsetter å øke

Verdens klimagassutslipp økte med 2,2 prosent i fjor. Det var mindre enn de 3,7 prosent året før, men likevel mer enn IPCC trodde.
Verdens klimagassutslipp økte med 2,2 prosent i fjor. Det var mindre enn de 3,7 prosent året før, men likevel mer enn IPCC trodde. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
5. nov. 2009 - 08:02

En ny oversikt fra forskere fra Norge og New Zealand konstaterer at verdens utslipp av CO2 fra fossile kilder i fjor økte med 2,2 prosent, skriver Aftenposten.

Kina verst

Og økt bruk av kull i India og Kina førte til at effekten av finanskrisen ble spist opp. Kina er nå verdens største CO2-forurenser, og slipper ut 22 prosent av verdens CO2.

Veksten i utslippene har også vært større enn FNs klimapanel (IPCC) fryktet.

– Resultatene viser at energietterspørselen i verden er enorm, og at forbruket av fossil energi vokser mer enn forventet når verden står uten en forpliktende klimaavtale. Selv i et år med global finanskrise går utslippene opp og ligger over business-as-usual-scenariene til FNs klimapanel, sier CICERO-forsker Gunnar Myhre til Aftenposten.

Umulig med 2 grader

Han er en av forskerne bak studien.

– Utslippene har økt til tross for at vi har Kyoto-avtalen. Slik utviklingen er nå, vil vi se minst den samme veksten de neste 20 årene. Det betyr at vi styrer mot en betydelig temperaturøkning, kanskje 3-4 grader dette århundret. Slik det ser ut nå, vil det være umulig å oppnå det politiske målet om to grader oppvarming, sier Myhre.

Siden 1990 har CO2-utslippene fra fossil forbrenning økt med 40 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.