KRAFT

CO2-prisen øker

SKAL STENGES: Alle tyske kjernekraftverk skulle stenges innen i 2021, sa regjeringen i 2002. Angela Merkels regjering har forlenget levetiden på verkene med 12 år i snitt. Nå utsettes avgjørelsen. Sammen med atomkrisen i Japan øker dette CO2-prisene.
SKAL STENGES: Alle tyske kjernekraftverk skulle stenges innen i 2021, sa regjeringen i 2002. Angela Merkels regjering har forlenget levetiden på verkene med 12 år i snitt. Nå utsettes avgjørelsen. Sammen med atomkrisen i Japan øker dette CO2-prisene. Bilde: colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
15. mars 2011 - 10:34

Atomkraftverket i Japan ser ut til å bli en katastrofe, og Tyskland utsetter sin 10 års forlengelse av levetiden på atomkraftverkene.

Dette fikk CO2-prisene i EUs kvotesystem ETS til å øke med fem prosent i går.

Toppnivået på 16,65 euro (ca. 131 kroner) per tonn, ifølge nettstedet BusinessGreen.

Les også:

Skifter til kull

En av grunnene til at CO2-prisene øker er at gassbehovet i Japan trolig vil øke. Flere atomkraftverk er ute av drift, og Japan trenger strøm. I så fall vil gassprisen øke ytterligere.

Europeiske energiselskaper vil da skifte produksjonen over til billigere kull og kjøpe flere CO2-kvoter for å dekke det økte klimagassutslippet.

I går sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel at landet vil utsette sine planer om å forlenge atomkraftverkenes levealder med ti år.

Fysiker

Ifølge Der Spiegel ligger det også lokalpolitiske hensyn bak avgjørelsen. Det er viktige lokalvalg den 27. mars i statene Baden-Württemberg og Rhineland-Palatinate.

60.000 mennesker demonstrerte nylig mot forlenget drift av kraftverket Neckarwestheim i Baden-Württemberg nylig. Merkels parti CDU risikerer å miste lederposisjonen de har hatt i staten siden 1953.

Merkel har for øvrig studert fysikk ved Universitetet i Leipzig og har en doktorgrad i kvantekjemi.

Les også: 12 års ekstra atomkraft

Prisene faller ikke

En venstredominert tysk regjering vedtok i 2002 å stenge alle tyske kjernekraftverk innen 2021. Merkels regjering snudde avgjørelsen, men lytter nå til folks bekymringer.

– Vi kan ikke klare oss uten fredelig bruk av atomkraft som overgangsteknologi hvis vi som Europas største økonomi vil ha stabil energiforsyning og beskytte klimaet, sier Merkel ifølge Der Spiegel. – Men vi kan ikke fortsette som normalt. Hendelsene i Japan lærer oss at noe som etter alle vitenskapelige hensyn virket umulig, faktisk kan skje.

Avgjørelsen om at forlengelsen blir utsatt betyr at flere atomkraftverk vil bli stengt de neste månedene. Det vil også bidra til økt forbruk av fossil energi og i så fall bidra til å presse CO2-prisene oppover. Dette kan også gjøre det fristende å investere i vindkraft og solenergi.

– Det er ingen tegn til at prisene vil falle i øyeblikket, sier Alessandro Vitelli i analytikerselskapet IDEAcarbon til BusinessGreen.

Les også:

Fire kjernekraftverk stengt i Japan

– Like alvorlig som Tsjernobyl

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.