KRAFT

- CO2-pris viktigere enn statsstøtte

Jens Stoltenberg åpnet den nye fornybarmessen Scan-REF i dag.
Jens Stoltenberg åpnet den nye fornybarmessen Scan-REF i dag. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
1. okt. 2008 - 11:06

Regjeringen vil doble investeringene i fornybar energi til 20 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2009.

Statsminister Jens Stoltenberg kom med lekkasjen til neste års statsbudsjett da han åpnet Scan-REF-messen på Lillestrøm i morges.

Men statsministeren mener ikke at det er støtte fra offentlige myndigheter som vil være avgjørende for å redusere verdens avhengighet av fossil energi og øke produksjonen av fornybar energi.

I hvert fall ikke i framtiden.

Langt viktigere

– Fornybar energi vil ikke vinne i det lange løp, dersom vi ikke endrer måte verdensøkonomien fungerer på. Det er avgjørende å sette en felles pris på CO2-utslipp. Alt vi gjør for å stimulere kvotehandel vil i det lange løp bli langt viktigere for fornybar energi enn statsstøtte, sa Stoltenberg da han i dag åpnet det siste tilskuddet i mengden av konferanser som tar for seg fornybar energi.

Følg Scan-REF "live"

Satser på 2009

Et forutsigbart og felles prisnivå på CO2 vil gjøre det lønnsomt å energieffektivisere, utvikle ny teknologi og investere i dette, mener Stoltenberg.

– Jeg håper et signal om internasjonal prising av CO2 blir sendt på den store klimakonferansen i København i 2009. Hvis det skjer, vil framtiden se lys ut, sa Stoltenberg.

Nye ONS?

Scan-REF-messen som finner sted på Norges Varemesse på Lillestrøm, har som mål å bli like store innen fornybar energi som ONS-messen er for olje- og gassindustrien.

I tillegg til Stoltenberg, var innlederne den første dagen blant annet Hydros Eivind Reiten og rådgiver for Storbritannias regjering, Lord Ron Oxburgh, som også er tidligere styreleder i Shell.

Klimakatastrofe

– Vi er i en situasjon hvor store land som USA, Kina og India ønsker å redusere sin olje- og gassimport. Disse sitter på store kullressurser, og det er ingen tvil om at disse vil bli brukt. Det innebærer en klimakatastrofe, om vi ikke får til en massiv satsing på CO2-håndtering i dag. Satser vi nå, kan kullkraften renses med denne teknologien om ti år, sa Oxburgh, som også nevnte at egentlig er imot CO2-håndtering som klimatiltak rent prinsipielt.

Fint å være norsk

Eivind Reiten benyttet anledningen til å skryte av Hydros arbeid for å redusere klimautslipp og energieffektivisere.

Hydro produserer i dag 40 prosent mer aluminium per kWh i dag, enn de gjorde i 1963. CO2-utslippene er redusert med 60 prosent siden 1990, og produksjonen per ansatt er doblet.

– Vi ser det som en fordel konkurransemessig at vi er mindre avhengig av fossil energi, enn andre i denne industrien, sa Reiten, og viste til at Norge er en storprodusent av fornybar energi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.