KRAFT

– CO2-lagring må til

TRENGER KULL: Vattenfall-sjefen tror vi trenger kull i 50 år til, og mener CO2-fangst og lagring må til. Det kull- og oljefyrte Amagerverket i Danmark leverer 494 MW elektrisitet og 710 MJ/s varme.
TRENGER KULL: Vattenfall-sjefen tror vi trenger kull i 50 år til, og mener CO2-fangst og lagring må til. Det kull- og oljefyrte Amagerverket i Danmark leverer 494 MW elektrisitet og 710 MJ/s varme. Bilde: Vattenfall
Kjetil Malkenes Hovland
27. mai 2009 - 07:38

Om femti år fyrer vi fremdeles med kull, mener toppsjefen i svenske Vattenfall.

Han mener det ikke finnes noe alternativ til CO2-fangst og lagring (CCS) for å bli kvitt klimagassene fra kullkraften.

– Jeg tror ikke vi kan unnvære kull de neste 50 årene, sier konsernsjef Lars Josefsen i Vattenfall ifølge danske Ingeniøren.

Satser på CCS

Det svenske energikonsernet skal bare produsere ren og CO2-nøytral elektrisitet innen 2050. Men også til den tid vil en del av elektrisitetsproduksjonen skje ved hjelp av kull, sa toppsjefen på et pressemøte i forbindelse med World Business Summit on Climate Change i København.

Vattenfall satser stort på CO2-fangst og lagring, i tillegg til kjernekraft og fornybar energi. Ifølge Josefsen anslag vil halvparten av selskapets nyinvesteringer frem til 2030 komme i fornybar energi, en fjerdedel på kjernekraft og en fjerdedel på CCS (carbon capture and storage).

Det er store penger i kull. Store Norske ligger an til et rekordresultat på en milliard kroner i år.
Vattenfall satser stort på CO2-fangst og lagring, i tillegg til kjernekraft og fornybar energi. Ifølge Josefsen anslag vil halvparten av selskapets nyinvesteringer frem til 2030 komme i fornybar energi, en fjerdedel på kjernekraft og en fjerdedel på CCS (carbon capture and storage).KULL: Norge utvinner også kull, her fra kullgruvene på Svalbard. Vattenfall-sjefen mener vi trenger slike gruver de neste 50 årene. Store Norske

– For oss er CCS ikke en ønsketeknologi. Det er den beste metoden vi kjenner i dag, derfor må vi bruke den i en overgangsperiode, til vi finner en bedre måte å håndtere CO2-utslippene fra kullkraften på, sier Josefsen.

Negativt CO2-utslipp

Vattenfall-sjefen mener at CCS også kan benyttes til biomasse. Det kan føre til negativt CO2-utslipp, siden trær og vekster samler opp CO2 fra atmosfæren.

Denne ideen ble også lagt fram av norske Bellona i en rapport nylig.

Les saken her: – Et CO2-negativt Norge

Vattenfall slipper i dag ut 85 millioner tonn CO2 i året og er en av Europas CO2-verstinger. Selskapet er Europas største varmeprodusent og 5. største elprodusent med kraftverk i Sverige, Finland, Tyskland, Danmark, Polen, Storbritannia og etter hvert også Nederland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.