Citect Scada har finpusset fasaden i versjon 7.40

Sally Garner, som er globalt tilbudsansvarlig for Scada-systemet hos Scheider Electric, fortalte på en Autic-konferanse at den nye versjonen inkluderer nye maler som skal gi en mer moderne brukeropplevelse.

Sally Garner forteller at både brukere og utviklere av Citect Scada får bedre løsninger med versjon 7.40.
Sally Garner forteller at både brukere og utviklere av Citect Scada får bedre løsninger med versjon 7.40.
5. des. 2013 - 10:05

Det skal være lettere for operatørene å kjenne seg igjen i den nye Citect-versjonen ettersom flere av designelementene minner om andre, vanlige programpakker for Windows-miljøet.

Les også: Vil varsle operatørene om alarmer før de skjer

Går i bredden

Hun trekker frem forbedringer i maler for navigasjon mellom bilder og utstyr, samt bedret funksjonalitet i alarmlister. Dessuten byr den nye versjonen på full støtte for design av bilder i bredskjermsformat, 16:9, og opptil 1920 ganger 1080 bildepunkter.

- De nye malene gjør at operatørene får et mer intuitivt brukergrensesnitt, sier hun.

Programmererne nyter også godt av moderniseringen.  Garner forklarer at konfigurasjon av feltutstyr og utstyrshierarkier har blitt standardisert, noe som skal spare tid og gi konsistente løsninger, både innenfor ett prosjekt og mellom flere prosjekter eller anlegg.

Les også: SD-anlegg får trelagsarkitektur for sømløs integrasjon mot underserntraler og webtjenester

Tettere PLS-integrasjon

Nykommeren byr også på enklere kopling mellom egenskaper i databaser for utstyret på anlegget og tilhørende, grafiske skjermobjekter. Garner forteller at man nå kan få tilgang til datapunkter via aktuell egenskapsreferanse (equipment.item) fra blant annet skjermbilder.

- Funksjonaliteten er ikke begrenset til anleggsutstyr. Det er også mulig å kople seg direkte til avanserte diagnostikkfunksjoner i Schneider Electrics PLS-er, sier hun.

Selskapet tilbyr stadig tettere integrasjon mellom Citect Scada og visse PLS-er, samtidig som det fremstår som helt frittstående når det kommer til bruk mot andre kontrollere.

Les også: Invensys' aksjonærer har godkjent tilbudet om kjøp av Schneider Electric

 

Web Services

I likhet med deres nye byggautomatiseringssystem Smartstruxure, som vi omtalte i Automatisering 6/2013, er webtjenester (Web Services) integrert i Citect 7.40. Ifølge Garner dreier det seg i første omgang om sanntidsdata. Alarmer og historikk vil muligens komme senere. Datasikkerhet skal være ivaretatt med kryptering (https) og pålogging med brukernavn og passord.

Les også: Panel-PC har firepunkts multitouch

Veikart for mobilitet

I 2014 er det duket for storsatsing på mobile plattformer for Citect Scada, her et eksempel fra et annet Schneider-produkt, Clearscada.
I 2014 er det duket for storsatsing på mobile plattformer for Citect Scada, her et eksempel fra et annet Schneider-produkt, Clearscada.
 

Schneider Electrics' nyttårsforsett for Citect Scada gir langt mer mobilitet for operatørene. Ifølge Sally Garner satser selskapet på omfattende løsninger for både Android og Apple iOS operativsystemer, som spiller på smarttelefoner og nettbrett. På Autic-seminaret sendte hun mobilen med en alarmliste rundt til deltagerne for å illustrere hvordan det kan se ut.

På toppen av applikasjonen står det Clearscada, som er navnet på et av selskapets andre operatørsystemer. Det overrasker neppe noen at Schneider viderefører funksjoner fra floraen av Scada-systemer.

Bedre reseptmodul

Garner forklarer at de kommende applikasjonene blant annet vil by på alarmhåndtering, browsing i databaser, favorittlister, rapportering, nøkkeltall, historikktrender, kontroll av objekter og tilpassede prosessbilder.

Mobilen blir ikke nødvendig for å ha glede av andre høydepunkt i 2014. En ny reseptmodul skal gjøre det lettere å lage enkle resepter. Den får også såkalt audit tracking, eller sporbarhet. Et nytt utviklingsverktøy for enklere kommunikasjonsdrivere står også på programmet. Garner antyder at det typisk skal ta et par dager å utvikle en protokoll, og et par uker med innkjøring. For å gjøre det enklere å komme i gang, sender selskapet med en implementering av Modbus-protokollen som eksempel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.