ROMFART

Christer Fuglesang vil til månen

Truls Tunmo
10. apr. 2008 - 12:00

Nå har Christer Fuglesang fordøyd de enorme inntrykkene fra den vellykkede turen til NASAs International Space Station i desember 2006, og skrevet bok om eventyret han var med på.

Teknisk Ukeblad har pratet med Nordens første astronaut, og Christer Fuglesang beskriver opplevelsen som ekstremt storslått.

Vanvittig utsikt

- Vektløsheten og den utrolige utsikten over jorden, var det mest fantastiske i tillegg til det å være vektløs. Vi brukte 90 minutter på en runde rundt jorden, og utsikten var i perioder helt vanvittig flott. Særlig om natten kunne jeg se kystlinjene til kontinenter som var lyslagt, jeg så fjell både med og uten snø, ørkenområdene og havet. Det var en helt ekstrem utsikt som nesten ikke kan beskrives, sier Fuglesang på telefon fra sitt bosted i Housten, Texas.

Se også: Verdensrekord i verdensrommet
Fuglesang er hjemme igjen
Kan Fuglesang redde realfag?



Så mest om natten

Han beskriver jordkloden som et enormt verdenskart som fôr forbi i enorm hastighet.

- Det var mye lettere å orientere seg i forhold til jorden da det var natt. Jeg klarte lettere å identifisere enkelte verdensdeler da. Det føltes som å fly over et gedigent kart, sier Fuglesang.

-Hvor høy er hastigheten til romfergen?

- Vi har en fart på åtte kilometer i sekundet, men merker ingenting fordi det ikke er noen luftmotstand. Bare når vi ser på jorden, skjønner vi at det går vanvittig fort, sier Fuglesang.



Tre spaserturer

I løpet av de 13 døgnene i rommet, gjennomførte Fuglesang tre spaserturer utenfor fartøyet.lig.

- Kan man komme bort fra romfartøyet?

- Nei, vi er koblet til fartøyet med liner. Og dersom denne skulle ryke, har vi en minirakett på ryggen som gjør at vi kan styre oss mot fartøyet ved hjelp av en joystick.

- Var du noen gang redd?

- Nei, aldri, i hvert fall ikke redd for å være der ute. Det jeg av og til engstet meg for, var om jeg kom til å gjøre noen feil i arbeidsoppgavene jeg skulle utføre, sier Fuglesang.

- Hva må til for å bli astronaut?

– Først og fremst må man være medisinsk frisk, og man må ha evnen til å lære ting raskt. Dessuten er det viktig å være mentalt sterk, og å ha gode sosiale evner. Man behøver ikke være spesielt godt trent rent fysisk.



Fastspent på do

Han beskriver toalettbesøkene som besværlige, daglige gjøremål.

- På grunn av vektløsheten måtte vi spenne oss fast til toalettet. Et vakuumavsug sørget for resten. Men det var vanskelig å gjøre det man måtte, spesielt den første tiden. Fordøyelsen kom litt i ulage fordi vi var vektløse.

Returen til jorden sammenligner han med en flytur i sterk turbulens.

- Da vi kom inn i atmosfæren igjen, kjentes veldige vibrasjoner i romfergen. Det var som sterk turbulens. Selv satt jeg ikke slik til at jeg så noe utenfor, men de som hadde plass ved et vindu, kunne se voldsomme lysglimt på grunn av varmeutviklingen. På utsiden av fartøyet var det ca 1500 grader på det varmeste.



Håper på ny tur

Planene fremover er klare for Fuglesang – han vil gjerne ut i rommet igjen.

- Jeg håper NASA utnevner meg til å bli med på en ny flyvning i løpet av 2009 eller 2010. Skulle det bli mulig, blir jeg gjerne et halvt år der oppe som de andre besetningsmedlemmene på romstasjonen. Aller helst vil jeg dra til månen, men jeg er redd jeg er pensjonist før det lar seg gjennomføre, sier Christer Fuglesang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.