IT

Chipcongründere satser igjen

Finn Halvorsen
9. okt. 2007 - 08:00

Det høres ut som et eventyr. Normalt ville trolig både konkurrenter, marked og investorer trukket på skuldrene og ristet på hodet. Hadde det ikke vært for at den ene heter Geir Førre, som faktisk allerede har realisert et industrieventyr, Chipcon AS. Uten forkleinelse for Øyvind Janbu, som også var med på å dra Chipcon-lasset i åtte år.

Han blir teknisk direktør i det nye selskapet Energy Micro AS, som skal være i full operasjonell drift 1. januar 2008. Men de første produktene vil han ikke kunne vise sine kunder før i annet kvartal 2009.Ikke Chipcon 2

Selv om de begge har sin bakgrunn fra Chipcon, er de nøye med å presisere at dette ikke skal bli en Chipcon- klone. – Det er viktig å få inn personer fra andre miljøer som kan bidra med nye impulser. Og heldigvis har vi etter hvert fått et meget sterkt og kompetent miljø på dette feltet i Norge, sier de.

Men de har også øynene åpne for potensielle søkere fra utlandet. Og eventuelle søkere fra Texas Instruments, som kjøpte Chipcon for et tresifret millionbeløp for knappe to år siden, vil nok heller ikke bli svartelistet.

Førre har allerede et organisasjonskart på plass med seg selv på topp og fire likeverdige bokser under. Den ene er som nevnt fylt med teknisk direktør Øyvind Janbu. Men i alle boksene står det også medgründer, også i boksene uten navn. Det ville forundre oss om Førre ikke allerede har navnene klare i sitt hode, uten at han vil bekrefte det.Underskudd i fem år

Gründerne, og de første ansatte, til sammen ca. 10 personer skal være på plass i løpet av året, vil gå inn med 10 millioner kroner i aksjekapital. I tillegg har selskapet fått innvilget fire millioner kroner i støtte fra Innovation Norway.

– Vi vil søke ytterligere finansiering fra Innovation Norway og Norges forskningsråd. Med disse midlene, lisensiering og konsulentvirksomhet, kan vi finansiere driften i ca. to år. Først da vil det eventuelt være aktuelt å invitere eksterne investorer, sier Førre. Han vet fra før at det er vanskelig å finne venture selskaper som er tålmodige nok til å tåle en femårs tapshorisont.

– Dessuten blir det mindre utvanning. Vi vil under ingen omstendighet tillate eksterne å ta kontroll i selskapet.Stort marked

Energy Micro går inn i et marked som er langt større enn det Chipcon henvendte seg til.

– Det totale mikrokontollermarkedet var i 2006 på ca. 15 milliarder dollar. Vår ambisjon er å ta 1 % andel av dette markedet i løpet av 10 år. Med ca. fem prosent årlig vekst betyr det en omsetning for oss på rundt to milliarder kroner, sier Førre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gründere forlater Chipcon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.