REGULERINGSVENTILER

”Change Over ventiler"

Bruk av ”Change Over” ventiler som sikkerhetsventiler kan gi økt sikkerhet og reduserte vedlikeholdskostnader.

Change Over ventiler kan gjøre susen som sikkerhetsventiler.
Change Over ventiler kan gjøre susen som sikkerhetsventiler.
30. mars 2013 - 05:33

Av Terje Lang, Norwegian Valve Group AS.

 

På de fleste trykkutsatte prosessanlegg sitter det en eller flere sikkerhetsventiler som skal beskytte anlegget mot overtrykk, men hvor bra fungerer det egentlig?

 

Lekkasjer

 

Når en sikkerhetsventil har vært i funksjon, og er stengt, er det ofte den lekker etter at normal tilstand i prosessanlegget er gjenopprettet.

 

Denne lekkasjen medfører tap av produksjon og til dels uønskede utslipp til omgivelsene. Disse utslippene kan også medføre miljømessige problemer. Og det er ikke tilfredsstillende at anlegget fortsatt driftes under slike forhold!

 

Anlegget må derfor stenges ned og gjøres trykkløst for å kunne demontere sikkerhetsventilen. Hvis det eksisterer en ferdig overhalt og re-sertifisert ventil lett tilgjengelig, kan anlegget komme i gang med full produksjon rimelig raskt.Hvis reserveventil ikke er tilgjengelig, må den sikkerhetsventilen som ble demontert overhales og re-testes, før den kan monteres inn i anlegget når det startes opp igjen.

 

”Time for Change?”

 

Sikkerhetsventiler er ofte plassert på de mest utilgjengelige stedene i et produksjonsanlegg. Det kan derfor være vanskelig, og tidkrevende, å få demontert sikkerhetsventilene. Dette koster penger i form av tapt produksjon, samt demontering, reparasjon, testing og montering.

 

Det er ofte et krav at sikkerhetsventiler i kritiske prosesser/systemer ikke kan ha et eldre funksjons-/testsertifikat enn ett år. Det vil si at anlegget er nødt til å stenges for å utføre denne re-sertifiseringen en gang i året.                          

                    

Mange av disse problemene kan unngåes ved å bruke en Change Over ventil. Dette er en ventil som gjør det mulig å installere to ventiler der hvor det tidligere satt en ventil. Den ene sikkerhetsventilen er i bruk, og den andre sikkerhetsventilen er i beredskap hvis den aktive skulle blåse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

 

Bytte blåst sikkerhetsventil

 

Hvis den sikkerhetsventilen som har blåst må ut for re-sertifisering, er det bare å skru rattet på Change Over ventilen slik at den andre sikkerhetsventilen blir aktivisert. Dette kan skje ved full drift og uten noen form for forstyrrelse av prosessen. Sikkerhetsventilen som har blåst kan så demonteres og re-sertifiseres før den monteres inn i systemet igjen og er klar som stand-by ventil.

 

I de tilfeller hvor sikkerhetsventilene blåser ut i et system der det må kontrolleres hvor mediet går, monteres en Change Over ventil på utløpsflensene av sikkerhetsventilene også. Denne Change Over ventilen blir aktivisert samtidig som den som sitter på innløpet av sikkerhetsventilene ved hjelp av mekaniske overføringer.         

 

Godkjent for sikkerhetssystemer

Snittegning av Change Over ventil med belgtetning.
Snittegning av Change Over ventil med belgtetning.
 

De kan ha et kjedetrekk på rattet for å komme bedre til når Change Over ventilen skal aktiviseres ved å skifte over til stand by sikkerhetsventil.

 

Håndrattet / kjedetrekket kan også byttes ut med en aktuator, slik at vi automatisk kan fjerne styresystemet.

 

Ventilene fyller alle krav i internasjonale standarder for bruk i sikkerhetssystemer.

 

De kan ha mye ekstra utstyr påmontert, slik som elektrisk bryter for å gi tilbakemelding om hvilken ventil som er i bruk. Automatisk drenering av ventil som er blitt brukt for klargjøring for re-sertifisering kan ha belgtetning rundt stem for å minke eventuelle diffuse utslipp. 

 

Det er også fullt mulig å trykkteste og lekkasjeteste ikke aktivisert sikkerhetsventil uten å demontere den.

 

Change Over ventiler fåes i alle relevante materialer og flensetilslutninger. De oppfyller også alle krav i internasjonale standarder som er relevant for sikkerhetssystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.