NYHETER

CGM: Kontinuerlige variasjoner i belysning og avstand til skjermene er bedre!

CGM er spesialister på kontrollrom, og mener slike tiltak gjør operatørene flere hakk bedre.

LED-lysene over operatørene kan kombineres med lyddusj og støyreduserende materiale, samtidig som varmefargen kan endres automatisk med langsomme sveip.
LED-lysene over operatørene kan kombineres med lyddusj og støyreduserende materiale, samtidig som varmefargen kan endres automatisk med langsomme sveip. Bilde:
31. mai 2013 - 19:31
Vis mer

Borås: Selskapet åpnet i 2009 forskningssenteret Future Operations Centre. Både CGM og forskningssenteret ligger i byens tidligere transformatorstasjon. CGM fikk en bevaringspris av kommunen for sin restaurering av den ærverdige, treetasjers bygningen.

Personlig perfeksjonisme

Spenningen er fortsatt høy hos svenskene. Store produksjonsbedrifter fra fjerne himmelstrøk, spesielt innen olje og gass, valfarter til senteret. Det er ett til to firmabesøk per uke. Besøkerne møter ofte den entusiastiske Pierre Schäring, som er gründer og daglig leder.

Schäring og hans kompanjonger samarbeider tett med Chalmers tekniske universitet i Gøteborg, som ligger en knapp time lenger vest. Mer dynamikk i omgivelsene rundt operatørene er blant de heteste potetene for tiden. Schäring forteller at mange operatører klager på at det er for varmt eller kaldt. CGMs løsning er å utstyre operatørplassene i kontrollrommene med mer enn én arbeidsstasjon med mikroklimasoner.

- Systemet kan kjøre ut varmluft lokalt ved føttene til operatørene, og kjølig luft over hodet deres. Det er enkelt å stille inn sin personlige temperatursone, forklarer han.

Varmefargerikt

Noen av de andre løsningene som Schäring hevder løfter årvåkenheten hos operatørene, går automatisk, kontinuerlig og nesten umerkbart. Vi flytter oss først fra varme til varmefarge. Vi snakker om lyset rett over arbeidsstasjonene.

- Varmefargen går i syklus, fra varmt, gulaktig lys til kaldt, blått lys. Det bidrar til å skjerpe oppmerksomheten, mener Schäring.

- Vi har integrert vår nye lyddusj med armaturen.

Fokus på fokus

Daglig leder Pierre Schäring i CGM slår et slag for mer dynamikk av lys, lyd og avstander i kontrollrommet.
Daglig leder Pierre Schäring i CGM slår et slag for mer dynamikk av lys, lyd og avstander i kontrollrommet.
 

I neste oppfinnelse lar CGM operatørskjermene tilsynelatende gå på autopilot, fram og tilbake, etter en forhåndsprogrammert syklus. Skjermene kan flytte seg inntil 15 centimeter i dybden. Avstanden justeres i små steg. På ett skift går ikke skjermen mange rundene. Gründeren mener de små grå skal ha godt av å justere optiske fokus underveis i arbeidsdagen.

- Våre undersøkelser tyder på at det er nyttig for synet at avstanden til skjermen ikke er statisk. Det bidrar til at operatørene beholder oppmerksomheten, sier Schäring.

Integrert møbelstyring

Muligheten for at kontrollromsmøblene kan justeres individuelt i alle mulige nivåer, posisjoner og vinkler, er kanskje noe mange tar for gitt at et moderne kontrollrom skal ha. Det er neppe så mange som setter det i system slik CGM gjør. Komplette pakkeløsninger med integrert styring fra skjermene står på menyen. Her kan alle operatørene skreddersy sin egen profil.

Når en kritisk alarm går, kan CGM automatisk heve operatørpultene til stående stilling for operatørene. Gardinene stenges, og lyset i taket over aktuell arbeidsstasjon kan skifte farge. Schäring mener det kan hjelpe operatørene med å tenke klart (mer blod til hjernen i stående stilling), og også informere utenforstående om at de ikke skal forstyrre.

Spiller med alle systemer

Schäring snakker seg varm om alle forhåndsprogrammerte løsninger, som han kaller intelligent ergonomi. Selskapets konsept inkluderer både individuelle tilpasninger og kontinuerlige endringer som ikke er synbare.

ABB har siden sommeren 2012 vært medeier i CGM. Mange av løsningene på forskningssenteret demonstreres i systemene med styring fra medeieren. Men Schäring er tydelig på at CGM og Future Operations Center samarbeider med alle, uansett styringssystem. Vi tror ham. Det burde heller ikke være noen stor sak å integrere kontrollromsautomatiseringen i andre systemer, eller å ha en dedikert styring for den saks skyld.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.