NYETEKNOLOGIER

CERN-eksperimentet i skarp rute

Leif Hamnes
11. sep. 2008 - 11:52

Til tross for små oppstartsproblemer regner forskerne oppstarten av den mye omtalte partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) som en kjempesuksess.

I går kveld besluttet forskerne å sende partikler gjennom den 27 kilometer lange tunnelen også andre veien, noe man omtaler som "beam two" (stråle 2), skriver danske Ingeniøren.

Les også: Startproblemer for CERN-akseleratoren

Går verden under i morgen?

200 runder

Forskerne har så langt greid å få de mellom 10 og 20 centimeter lange protonbuntene til å sirkulere rundt 200 ganger hver gang partiklene ble skutt inn i ringen.

Det blir imidlertid småtterier i forhold til hva LHC skal kunne yte når kreftene settes i sving for alvor.

Partiklene skal etter planen kunne forsere en 27 kilometer lang runde i akseleratoren 11.000 ganger i sekundet, når maskinen brukes på full kapasitet.

Starter kollisjoner snart

Et sentralt mål for CERN-forskerne er å framprovosere (relativt) høyenergetiske partikkelkollisjoner, noe som knyttes til både frykt og forventninger.

Så langt er det usikre prognoser for når dette først vil skje: enkelte snakker om to måneder, andre om to uker, men "oktober" ser ut til å være gjengs oppfatning.

Den danske partikkelforskeren Rasmus Mackeprang opplyser imidlertid til Ingeniøren at man ønsker å sette i gang kollisjoner innen få dager, og kanskje allerede i dag.

Enorme krefter

Disse første kollisjonene vil ha liten vitenskapelig verdi, men først og fremst være nyttig for å fininnstille forskernes instrumenter.

Igjen er det senere i prosjektet de virkelige kreftene settes inn. Partikkelsammenstøtene skal forekomme hele 40 millioner ganger i sekundet, og generere to megabyte med data for hver eneste av dem.

Med litt hoderegning betyr det at datamengder på 80 terabyte skal arkiveres hvert sekund.

Tilbake til universets start

CERN-eksperimentet har som mål å gjenskape øyeblikket like etter det såkalte "Big Bang", for bedre å forstå universets opprinnelse.

Det har på forhånd framkalt så vel forventning som dødsfrykt, hos både forskere og vanlige folk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Går verden under i morgen?



For de mest bekymrede, anbefales nettsiden "Has the Large Hadron Collider destroyed the earth yet?" ( http://hasthelhcdestroyedtheearth.com), som kontinuerlig overvåker om - ja, nettopp - jorden har gått under.

Det finnes også en noe urovekkende webkameratjeneste for dem som vil følge prosjektet sekund for sekund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.