IT

CD-samlingen din kan dø nå eller om hundre år

Forskere vil finne svaret på CD-platenes holdbarhet.

Forskningsavdelingen ved det amerikanske biblioteket Library of Congress for å finne ut hvor lang holdbarhet forskjellige CD-er faktisk har.
Forskningsavdelingen ved det amerikanske biblioteket Library of Congress for å finne ut hvor lang holdbarhet forskjellige CD-er faktisk har. Bilde: Colourbox
21. mai 2014 - 19:39

CD

  • Ble utviklet i 1980 av Sony og Philips.
  • Størrelsen  på det vanligste fromatet ble avgjort ved å se på lengden av Beethovens niende syfoni, som er på 74 minutter.
  • 1,2 mm i tykkelse

 

Mange ser på CD-formatet som et langt på vei tilbakelagt kapittel i menneskets historie. Men fortsatt finnes det enorme mengder informasjon på CD-er som ikke er overført til andre lagringsmedier.

Nettopp derfor jobber forskningsavdelingen ved det amerikanske biblioteket Library of Congress for å finne ut hvor lang holdbarhet forskjellige CD-er faktisk har, ifølge magasinet the Atlantic. Forskerne ber nå folk sende inn sine CD-er, så de kan dø en lang og smertefull død, i vitenskapens navn.

Les også:  4K er mer enn bare høy oppløsning

Ikke lagd for å vare

Hvis du er en av dem som tviholder på CD-samlingen, bør du være interessert i hva forskningsleder Fenella France forteller.

– De moderne formatene var ikke egentlig lagd for å vare over lang tid, det ble lagd for masseproduksjon, sier hun til the Atlantic.

CD-er i utgangspunktet like – ett lag av termoplast hvor den kodede informasjonen er brent inn i spiraler, ett lag med metall som reflekterer lys fra laseren tilbake til CD-spilleren, og et beskyttende lakklag på toppen, i tillegg til eventuell trykket grafikk.

Men det er altså stor variasjon i hvordan disse lagene har blitt produsert og satt sammen siden CD-ens fødsel, og produsentene vil nødig oppgi hvordan.

– Vi prøver å forutse hvilke typer plater som er mest utsatt. Problemet er at ulike produsenter har ulike formler, og de har endret formlene underveis, sier France.

Det betyr at levetiden spenner fra et par år i de verste tilfellene, til mange tiår. Du har kanskje allerede opplevd at hjemmebrente CD-er har tatt kvelden. CD-er som er brent profesjonelt har generelt lengre holdbarhet, men det er svært vanskelig å fastslå nøyaktig hvor lang.

Les også: 13 magiske Mac-snarveier

Ødelegger CD-er

Derfor utsetter France og kollegene ulike CD-typer for høy temperatur og fuktighet i en "aldringsmaskin". Målet er å finne ut hvilke grep som kan redde CD-er i biblioteksamlingene for fremtiden.

Selv CD-er lagd samme år av samme selskap kan ha forskjellig levealder, har forsøkene vist. Forskere utsatte to tilsynelatende like kopier av albumet Earthbeat av artisten Paul Winter for ekstrem varme og fuktighet i 500 timer.

En av CD-ene kom ut av prosessen uskadd, mens den andre hadde blitt gjennomsiktig og var helt tom for musikkdata.

Les også: iPhone-pluggen som ikke forsvinner

DVD-er er sårbare

CD-ene kan eldes på mange måter. Mange blir utsatt for "råte" i kantene, ved at oksygen trenger inn, andre korroderer som følge av luftforurensning. Andre kan bli skadet av laseren i CD-spillere, eller limet på CD-enes merkelapper.

I tillegg kommer all annen generell slitasje over tid, som riper, fuktighet og høy temperatur.

– Hvis du virkelig vil ta livet av CD-er, bare legg dem i bilen over sommeren. Det er en virkelig bra måte å ødelegge dem på, sier France til the Atlantic.

CD-er har for øvrig en tendens til å være mer levedyktige enn DVD-er, i hovedsak fordi DVD har mye mer informasjon og dermed er mer sårbare for skader.

Les også:

Visste du at øret har innebygget hørselvern?

Slik fungerer komprimering av musikk  

TEST: ATI AT3000: Et kraftverk av en forsterker  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.