MASKINERUTSTYR

Cat-premiere med ny asfaltutlegger

En maskin tilpasset nordiske forhold, lover Cat når de viser fram sin første utgave av F-serien av asfaltutleggere.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. mai 2015 - 08:44

Produktansvarlig for asfalt og valser hos Pon Equipment, Glenn Thorèn, er svært fornøyd med 19-tonneren som nå vises fram under Vei & Anlegg på Hellerudsletta. Dette blir den største modellen i den nye F-serien med utleggere fra Cat, som er spiesialutviklet for å treffe det nordiske og europeiske markedet bedre enn de amerikanske utleggerne har gjort til nå.

- Ja, dette er en maskin som passer for oss i Norge svært godt. Her har vi fått løsninger som kreves av førere her hjemme. Det er ikke uten at prototypen har vært testet ut hos kunder i Norden, forteller han.

 

Transporthastighet på 15 km/t

Utleggerne leveres både med hjul og belter, men Thorèn er ikke i tvil om å anbefale den videreutviklede belteløsningen som markedsføres under navnet Mobil Tracker. Beltene ligger her på to boggier på hver side som hver har tre hjul som beveger seg uavhengig av hverandre. Denne løsningen tar opp ujevnheter på en annen måte enn f.eks hjul, og sikrer et mye jevnere resultat hvis det er ujevnheter i underlaget.

Maskinen kjøres med ratt, og har ifølge Thorèn samme fleksibilitet som en hjulmaskin. Når den i tillegg har en transporthastighet på 15 km/t, står de tradisjonelle argumentene fra norske kunder for å velge hjulmaskiner, for fall.

 

Mye nytt på screeden

Maskinen har en helt ny screed, eller rettere sagt to; Den ene er en standardscreed på 3,5 tonn. Samtidig kan det leveres en såkalt High Compaction-screed, som med en egenvekt på ett tonn ekstra ekstra dermed pakker asfalten hardere ved selve utleggerprosessen.

De har også en forhåndsinstilling av stampeknivene på tre nivåer, avhengig av tykkelsen på asfalten som skal legges. Sideplatene justeres nå hydraulisk.

Screeden har samtidig fått et nytt oppheng på trekkepunktet, som gjør av den skyves forover i løftet posisjon, og skyves bakover og er ferdig oppspent når utleggeren begynner å kjøre. Dermed unngås det typske rykker i traktoren når screeden strammes opp.

Sist, men ikke minst, er den nå utstyrt med en el-generator på hele 70 watt, faktisk hentet rett fra el-versjonen av doseren D7. Den høye effekten gjør at screeden nå er varm og klar på bare 15 minutter!

 

Avgasshåndtering

Cat hart lagt mye vekt på å redusere asfaltarbeidernes eksponering for asfaltdamp. Et nytt, ingrert avsug sørger for at all damp fra screeden samles og blåses ut sammen med eksosrøret som går over taket på utleggeren. Samtidig søger en krafig vifte for å blåse bort dampen som kommer fra trauget og inn i førerhytta.

Dette den første utleggeren fra Cat med helintegrert maskinstyring, etter samarbeidet som ble etablert mellom de to selaskpene i fjor. Dermed har mye av ledninger og konsoller som vanligvis henger løst utenpå maskinen, nå blitt borte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.